chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Eisen voor nieuwe verwarmingstoestellen

  Sinds september 2015 geldt de Europese Ecodesign-verordening. Die verordening verhoogde de minimumvereisten voor nieuwe verwarmingstoestellen.

  Ecodesign-eisen voor nieuwe verwarmingstoestellen

  Vervanging van oude verwarmingsketels is niet verplicht. Maar als een oud verwarmingstoestel wordt vervangen, dan moet het nieuwe toestel voldoen aan de minimumvereisten. In de meeste gevallen zal er een condensatieketel geplaatst moeten worden. Men kan ook voor andere milieuvriendelijke technologieën kiezen: warmtepomp, zonneboiler, micro-WKK, ....

  • Een gewone hoogrendementsverwarmingsketel zal meestal niet meer voldoen aan die minimumvereisten. Een condensatieketel zal wel voldoen aan de minimumvereisten. ‘Beschermde afnemers’ komen in aanmerking voor de Premie van de netbeheerder voor een condensatieketel.
  • Op energiesparen.be vindt u meer details over de toepassing van de minimumeisen in appartementsgebouwen. Bijvoorbeeld: Wat in geval van een gemeenschappelijke schoorsteen of rookgasafvoerkanaal? Moeten alle eigenaars tegelijk overschakelen op een condensatieketel?

  Vanaf 26 september 2018 worden de eisen opnieuw strenger voor o.a. verwarmingsketels. Nieuwe cv-ketels die vanaf dan op de markt komen, moeten nog minder NOx uitstoten. Daardoor zullen er geen of nog weinig ‘B1-ketels’ te koop zijn die voldoen aan die strengere eisen. Die B1-ketels worden nog regelmatig in appartementen gebruikt met gemeenschappelijke schouwen (of shuntschouwen).

  Zolang uw cv-ketel niet defect is, mag uw oude cv-ketel in gebruik blijven, op voorwaarde dat uw installatie in Vlaanderen ook voldoet aan de verplichtingen voor keuring en onderhoud van de verwarmingsinstallatie.

  Energielabel

  Nieuwe verwarmingstoestellen hebben ook een energielabel. Het productlabel loopt van ‘A++’ tot ‘G’.
  A++-toestellen hebben het hoogste rendement.