Kleine installaties zonnepanelen met terugdraaiende teller

Voor kleine installaties zonnepanelen (maximaal AC-vermogen omvormers =< 10kW) mag u gebruik maken van een ‘terugdraaiende teller’. Bij eigenaars van zonnepanelen zal vanaf 2019 prioritair een digitale meter worden geplaatst.

Met een terugdraaiende teller kan uw elektriciteitsteller in 2 richtingen gaan:

  • momenten dat u meer verbruikt dan uw zonnepanelen aan het produceren zijn:
    • de meterstand stijgt: u neemt uw elektriciteit af van het net
    • vb. 's avonds is er geen zon maar u verbruikt wel veel elektriciteit
  • momenten dat u minder verbruikt dan uw zonnepanelen aan het produceren zijn:
    • de meterstand zakt: u injecteert elektriciteit in het net. (teller draait terug)
    • vb. op zaterdag schijnt de zon, maar u bent niet thuis en verbruikt weinig elektriciteit

In de meeste woningen kan de bestaande elektriciteitsteller terugdraaien. Mocht u toch een teller hebben die niet kan terugdraaien, dan MOET de netbeheerder deze op zijn kosten vervangen door een teller die dat wel kan. U moet dit wel zelf aanvragen bij uw netbeheerder. Hou dus na de plaatsing van uw zonnepanelen in de gaten of de teller soms terugdraait.

Zolang het maximaal AC-vermogen van de omvormer(s) <=10 kW is, kunt u deze koppelen aan een terugdraaiende teller, ook al staan de zonnepanelen en de teller niet op dezelfde naam (bijvoorbeeld panelen op privénaam, teller op de naam van de zaak).

Een teller die af en toe terugdraait maakt uw elektriciteitsfactuur lager. Wanneer u de meterstand van uw elektriciteitsmeter na een jaar moet doorgegeven aan de leverancier, zal deze immers minder gestegen zijn dan voor u zonnepanelen had. Uw geïnjecteerde kWh compenseert gedeeltelijk de kWh die u van het net haalde.

Contacteer uw netbeheerder voor meer informatie.

Veelgestelde vragen