Huurcontracten voor woningen

Als u een woning wilt huren of verhuren moet u een huurcontract opstellen of ondertekenen. Hierbij moet u rekening houden met de geldende regelgeving:

  • Voor huurcontracten die gesloten zijn vóór 1 januari 2019 moet u rekening houden met de federale Huurwet.
  • Voor huurcontracten die gesloten zijn vanaf 1 januari 2019 voor een huurwoning in Vlaanderen moet u rekening houden met het Vlaams Woninghuurdecreet.

De regelgeving wil huurders beter beschermen en discriminatie op de huurmarkt bemoeilijken. Enkele belangrijke elementen zijn:

  • De verhuurder moet de huurprijs van het pand openbaar afficheren.
  • In het huurcontract moet o.a. de huurprijs en de huurtermijn vastgelegd worden.
  • De verhuurder is verplicht om het huurcontract te laten registreren. Dit is gratis en kan
  • Bij de start van het huurcontract is het verplicht om een gedetailleerde plaatsbeschrijving of inventaris van het pand op te maken en te laten registreren, samen met het huurcontract. De plaatsbeschrijving kan zowel door de partijen zelf als door een expert worden opgesteld. Hierover sluiten huurder en verhuurder een akkoord. Als zij afspreken een beroep te doen op een expert, dan betaalt elke partij de helft van de kosten. Een plaatsbeschrijving door een expert kost ongeveer 300 euro of meer.

Als huurder hebt u er alle belang bij om de huurovereenkomst goed na te lezen voor u het ondertekent. Zo vermijdt u discussies tijdens de huurperiode of wanneer u de huur wilt opzeggen. Het is aan te raden om een standaardhuurcontract te gebruiken. Zo'n modelhuurcontract vindt u terug op verschillende websites voor huurders en verhuurders, o.a. op de websites van de:

Meer informatie over de regelgeving en de registratie van het huurcontract vindt u:

Als huurder kunt u met vragen terecht bij:

Als verhuurder kunt u terecht bij:

Publicaties

Het Vlaams Woninghuurdecreet voor woninghuurovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2019. Folder

Het Vlaams Woninghuurdecreet is van toepassing op alle woninghuurcontracten die vanaf 1 januari 2019 worden gesloten voor een huurwoning in Vlaanderen. De folder licht de belangrijkste wijzigingen toe.

Het Vlaams Woninghuurdecreet voor woninghuurovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2019

Het Vlaams Woninghuurdecreet is van toepassing op alle woninghuurcontracten die vanaf 1 januari 2019 worden afgesloten voor een huurwoning in Vlaanderen. De brochure wil huurders en verhuurders op al hun vragen een antwoord bieden. Welke soorten huurovereenkomsten bestaan er? Welke elementen moeten in de huurovereenkomst worden vermeld? Wat is de duur van een huurovereenkomst? Hoe bepaalt men de

Veelgestelde vragen

Contact

Woonwinkels

Adres
Woonwinkels
België
Openingsuren

Zoek een adres van een woonwinkel of woonloket in de buurt (xls) (53.68 kB).

Huurdersbond

Verenigde eigenaars

Adres
Verenigde eigenaars
Violetstraat 43
1000 Brussel
België
Telefoon
02 880 60 24
Fax
02 503 00 98
E-mail
Website

Eigenaarsbond vzw

Adres
Eigenaarsbond vzw
Otto Veniusstraat 28
2000 Antwerpen
België
Telefoon
03 232 26 06
Fax
03 233 50 69
E-mail
Website