chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Mediawijsheid voor ouderen

  Ongeveer de helft van de ouderen (65-74 jaar) heeft nog nooit het internet geraadpleegd. Aangezien steeds meer informatie en diensten via digitale weg verlopen, riskeert u de kansen te missen die gepaard gaan met deze ontwikkelingen. Mediawijs zijn stelt u in staat om deel te nemen aan de huidige samenleving en draagt bij aan uw persoonlijk welzijn.

  Onder de slogan “Da's toch handig, dat internet!” voert Vlaanderen actie om de mediawijsheid bij ouderen opkrikken.

  Zelf op het internet

  U hoeft niet zelf een computer te kopen om op het internet te raken. Vaak vindt u op een van deze plekken in de buurt mogelijkheden om op het internet te gaan. U wordt er vaak ook geholpen om uw eerste stappen te zetten op het internet:

  Wilt u zelf internet in huis halen, dan hebt u niet veel nodig:

  • een computer, laptop, tablet of smartphone
  • een internetverbinding: vaak volstaat een kleine uitbreiding van uw tv- of telefoonabonnement. Op sommige plaatsen kunt u gebruik maken van draadloos internet (wifi). Er zijn verschillende soorten abonnementen.
   • Vast: om thuis op het internet te surfen
   • Mobiel: om via uw gsm of tablet te surfen waar u maar wil

  U kunt bij heel wat telefoon- en kabeloperatoren terecht voor een internetverbinding. U vraagt best goed na wat er in het aanbod zit dat u wil. Er bestaan immers grote prijsverschillen. Om daarvan een overzicht te krijgen, kunt u terecht op bestetarief.be. Met behulp van die website kunt u een voordelig tarief berekenen of laten berekenen.

  Bent u ouder dan 65 jaar en hebt u een beperkt inkomen? Dan hebt u misschien recht op een sociaal tarief en betaalt u dus minder voor uw abonnement. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) of bij uw operator. Komt u in aanmerking voor een sociaal tarief? Dan dient u een aanvraag in bij de operator van uw keuze.

  Opleidingen

  Er bestaan zeer veel opleidingen waar u als leek of als gevorderde computerlessen en lessen voor het internet kunt volgen. Elk jaar vindt in Vlaanderen een digitale week plaats. Er zijn dan heel wat verschillende leuke leerrijke activiteiten.

  Voor intensere opleidingen kunt u onder meer terecht in een Centrum voor Basiseducatie of in een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Beide centra maken onderdeeld uit van het volwassenenonderwijs.

  Een ander initiatief in Vlaanderen en Brussel zijn de Vormingplus-centra. Zij organiseren een waaier aan activiteiten die volwassenen persoonlijke, sociale en culturele competenties bijbrengen en die deelname aan de samenleving stimuleren.

  Meer informatie

  Publicaties

  Da's toch handig, dat internet!

  De folder sensibiliseert senioren om internet te gebruiken.

  Contact

  BIPT - Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie

  Adres
  Koning Albert II-laan 35
  1030 Brussel
  België
  Telefoon
  02 226 88 88
  Fax
  02 226 88 77
  E-mail
  Website

  Departement Cultuur, Jeugd en Media