Reizen naar het buitenland

Bent u er nog niet uit naar welk land u precies wilt gaan of wat er precies te beleven valt in uw land van bestemming? Wegwijzer is een reisinformatiecentrum en verstrekt op onafhankelijke wijze informatie aan reizigers: via de website wegwijzer.be, via de reisbib in Brugge, via het tijdschrift Reiskrant, via de jaarlijkse Reismarkt en via het netwerk van reizigers.

Documenten

Reizen naar het buitenland kunt u maar beter niet onvoorbereid doen. Als Belg kunt u naar heel wat landen reizen met uw gewone identiteitskaart, maar voor een aantal landen hebt u de nodige reisdocumenten (paspoort en visum) nodig. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is er Kids-ID, een officieel elektronisch reis- en identiteitsdocument. Vaak is het aan te raden om vooraf reisadvies in te winnen.

Als u naar een land buiten de Europese Unie reist, kunt u uw persoons- en reisgegevens registreren op de website Travellers Online. Gebeurt in het land van bestemming een crisis, zoals een natuurramp, aanslag of ongeval, dan kan Buitenlandse Zaken met die gegevens sneller met u of uw familieleden in contact komen, en nog beter hulp bieden.

Onderweg

De hoeveelheid vloeistoffen die u als passagier in uw handbagage meeneemt, is beperkt. De regels over de handbagage gelden op elke luchthaven in de Europese Unie (EU) en in Noorwegen, IJsland en Zwitserland, ongeacht uw bestemming.

U moet rekening houden met de douaneformaliteiten als u aankopen wilt meebrengen uit het buitenland, maar er zijn ook vrijstellingen voor een bepaalde hoeveelheid tabaksproducten en alcoholische dranken.

Klachten

Als u een u een klacht hebt over het verloop van een reis met een reisbemiddelaar en/of een reisorganisator, dan kunt u een beroep doen op de Geschillencommissie Reizen, voor zover u bepaalde termijnen respecteert.