Veilig zwemmen aan de kust en in zwemvijvers

Veilig zwemmen in de zee vereist toezicht door gediplomeerde redders. Wilt u veilig zwemmen, ga dan naar plaatsen waar de reddersposten open zijn.

  • Van 15 tot 30 juni is er in elk kustgemeente minstens één redderspost open.
  • In juli en augustus zijn er langs de hele kust 82 reddersposten open, elke dag van 10.30 tot 18.30 uur.
  • Ook van 1 tot 15 september is er minstens één geopende redderspost per kustgemeente.

De borden en gekleurde vlaggen op het strand maken duidelijk waar en wanneer u mag zwemmen.

Waterkwaliteit

Veilig zwemmen vereist schoon zwemwater. Het water in de zwem- en recreatiezones moet voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen. De Vlaamse Milieumaatschappij controleert dat water in Vlaanderen in opdracht van het Agentschap Zorg & Gezondheid.

  • Het zwemwater aan de zee wordt van juni tot half september gemiddeld anderhalve keer per week onderzocht. De waterkwaliteit aan de zee vermindert meestal na hevige regenbuien.
  • De openbare zwemvijvers worden vanaf mei wekelijks gecontroleerd.
  • Het water van de recreatievijvers wordt om de twee weken onderzocht. In recreatievijvers mag niet gezwommen worden.

Wilt u veilig zwemmen of bijv. bootje varen, raadpleeg dan de

Op kwaliteitzwemwater.be vindt u ook

Blauwe vlag

Zwemwateren die het goed doen op vlak van waterkwaliteit, milieuzorg, milieueducatie en veiligheid kunnen een Blauwe Vlag halen. De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitskeurmerk. In Vlaanderen is de uitreiking een taak van Good Planet Belgium.

Publicaties

Veilig zwemmen (in openlucht)

In de folder vind je de meest actuele informatie over de waterkwaliteit van het zwemwater.

Kwaliteit van het zwemwater 2017

De Vlaamse Milieumaatschappij volgt de zwemwaterkwaliteit van de 88 Vlaamse zwemwateren op en beoordeelt ze volgens de Europese zwemwaterrichtlijn 2006/7/EG in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid. Op basis van deze richtlijn wordt het zwemwater ingedeeld in 4 verschillende klassen: uitstekend, goed, aanvaardbaar of slecht. De indeling gebeurt op basis van alle bacteriologische

De Vlaamse kust. Toegankelijk voor iedereen

Voor heel wat binnen- en buitenlandse vakantiegangers is de Vlaamse kust de vakantiebestemming bij uitstek. De brochure bevat een overzicht van alle initiatieven die kustgemeenten en toeristische aanbieders nemen voor de iets oudere toeristen, vakantiegangers met een tijdelijke of permanente beperking of mensen die nood hebben aan extra comfort of zorg op vakantie.

De nieuwe zwemwaterrichtlijn - een vooruitblik

Sinds 24 maart 2006 is er een nieuwe zwemwaterrichtlijn van kracht. Deze richtlijn houdt heel wat veranderingen in. U leest er alles over in deze brochure.