Controle op de voedselkwaliteit

Als consument hebt u recht op kwaliteitsvol en veilig voedsel op uw bord. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) voert controles uit op het terrein op grondstoffen en levensmiddelen die wij dagelijks verbruiken.

Elke horecazaak, grootkeuken, slagerij, bakkerij of detailhandel moet bekend zijn bij het FAVV en moet een toelating hebben van het FAVV. Die toelating moet u op een goed zichtbare en toegankelijke plaats kunnen terugvinden (bijvoorbeeld aan het raam of op de deur). Op de website van het FAVV kunt u ook via de databank FOODWEB controleren of de zaak in kwestie een toelating heeft.

Op FOODWEB vindt u ook terug of een bepaalde horecazaak, grootkeuken, slagerij, bakkerij of detailhandel een smiley heeft. Elke zaak is verplicht de voedselveiligheid te laten controleren. Als de controle positief was, dan krijgt de zaak een smiley. De smiley is een zelfklevende sticker die aangeeft dat de zaak een geloofwaardig systeem van hygiƫne toepast.

Loopt het toch fout met de voedselveiligheid, dan kunt u steeds een klacht indienen via het Meldpunt van het Voedselagentschap.

Contact

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen

Adres
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Administratief Centrum Kruidtuin - Food Safety Center
Kruidtuinlaan 55
1000 Brussel
Belgiƫ
Telefoon
0800 13 550
Fax
02 211 82 60
E-mail
Website
Openingsuren
  • ma - vr09:30 - 12:00