chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vaccinaties

  Vaccinaties zijn een belangrijk middel in de strijd tegen gevaarlijke infectieziekten. Ze beschermen niet alleen uzelf maar ook de mensen rondom u.

  In het vaccinatieprogramma zijn alle aanbevolen vaccinaties opgenomen. De Vlaamse overheid stelt deze vacccinaties gratis ter beschikking van artsen die vaccineren. Als u gevaccineerd wordt, wordt dit geregistreerd op een vaccinatiekaart

  Zwangere vrouwen, kinderen en ouderen

  Vaccinaties voor zwangere vrouwen

  Bent u zwanger, dan laat u zich best vaccineren tegen kinkhoest en griep. Die vaccinaties beschermen niet alleen uzelf, maar ook uw baby, zelfs voor de geboorte.

  Vaccinaties voor kinderen

  Het basisvaccinatieschema geeft u een overzicht van alle verplichte en aanbevolen vaccinaties voor kinderen en jongeren. De poliovaccinatie is de enige verplichte vaccinatie voor kinderen.

  Vaccinaties voor ouderen

  Vaccinatie tegen griep is sterk aanbevolen voor 65-plussers en voor bewoners van woonzorgcentra. Personen van 50 jaar of ouder komen in aanmerking voor een gedeeltekijke terugbetaling van het vaccin.  Voor bewoners van gesubsidieerde woonzorgcentra en rust- en verzorgingstehuizen zijn de vaccins gratis.

  Vaccinatie tegen griep

  Griep is een besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Vooral voor risicgroepen is vaccinatie aanbevolen.

  Vaccinatie tegen mazelen

  Mazelen is een heel besmettelijke ziekte die zowel kinderen als (jong)volwassenen treft. In sommige gevallen kunnen er ernstige complicaties optreden. Vaccinaties tegen mazelen beschermen uzelf en uw omgeving.

  Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

  Het humaan papillomavirus (HPV) is een virus dat veel voorkomt en waarvan er meer dan 100 types bestaan. Een klein aantal types kan bij meisjes en vrouwen op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken. Het huidige vaccin beschermt tegen 70% van alle baarmoederhalskankers.

  Publicaties

  Vaccinaties zijn belangrijk, ook voor jou

  Algemene vaccinatiefolder voor jong en minder jong. Vaccinatie is en blijft belangrijk voor zowel jong als oud. Enkel op die manier kan voorkomen worden dat ziektekiemen zich verspreiden van de ene mens naar de andere. Zo worden ook baby's en kleine kinderen beschermd die nog niet gevaccineerd zijn. In Vlaanderen geeft het basisvaccinatieschema aan op welke momenten iemand het best een vaccinatie

  Contact

  Afdeling Preventie

  Zorg en Gezondheid

  Adres
  Koning Albert II laan 35
  1030 Schaarbeek
  België
  Telefoon
  02 553 35 00
  Fax
  02 553 35 84
  E-mail
  Website