chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

  Het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker helpt bij het opsporen van dikkedarmkanker door een thuistest, bij mannen en vrouwen tussen 55 en 74 jaar. 

  Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam. Het duurt gemiddeld 10 jaar voordat een poliep (een uitstulping in de wand van de dikke darm) een kwaadaardig gezwel wordt. Hierdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak zelfs nog vóór er echt sprake is van kanker.

  Voorwaarden

  Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker is beperkt tot mensen van 55 tot en met 74 jaar.

  U wordt niet uitgenodigd:

  • Als uw stoelgang de voorbije twee jaar al werd onderzocht. 
  • Als u de voorbije tien jaar een kijkonderzoek (volledige coloscopie) van de dikke darm onderging. 

  U kunt online nagaan wanneer u wordt uitgenodigd.

  Procedure

  U krijgt per post een test voor de stoelgang toegestuurd. Het staal dat u met deze test afneemt, stuurt u met een (vooraf gefrankeerde) omslag naar het labo. Het labo gaat dan na hoeveel (onzichtbaar) bloed er aanwezig is in het staal.

  U en uw huisarts ontvangen binnen de 14 dagen het resultaat van de test.

  Hebt u meer dan een bepaalde hoeveelheid bloed in de stoelgang, dan is de test afwijkend. Er is dan nog geen sprake van kanker, maar uw huisarts zal u wel verwijzen naar een specialist voor een kijkonderzoek van de darm (coloscopie).

  Bedrag

  Het bevolkingsonderzoek zelf is gratis. Als een coloscopie en eventueel een verdere behandeling nodig is, gebeurt dit aan het gebruikelijke tarief binnen de ziekteverzekering.

  Wetgeving

  Het Vlaams beleid inzake bevolkingsonderzoek is bepaald in artikel 31 van het decreet van 21 november 2003 betreffende preventieve gezondheidszorg (B.S. 3 februari 2004), en nader omschreven in het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 betreffende bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie (B.S. 19 februari 2009).

  Publicaties

  Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

  Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker geeft mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar de kans om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. De folder bevat meer informatie over dit gratis onderzoek. Voor informatie kun je ook terecht bij je huisarts, op www.bevolkingsonderzoek.be of op het gratis nummer 0800 60 160.

  Contact

  Afdeling Preventie