Dagverzorgingscentra

Een dagverzorgingscentrum biedt overdag opvang en verzorging aan ouderen. Het centrum neemt dus tijdelijk de opvang en zorg over van de mensen die normaal thuis voor u zorgen (mantelzorgers of thuisverplegers). Al wie 65 jaar of ouder is, kan terecht in een dagverzorgingscentrum. Deze centra zijn niet geschikt voor wie zware medische verzorging en begeleiding nodig heeft.

U kunt als oudere een of meerdere dagen per week naar een dagcentrum gaan. Het personeel in het centrum zal u helpen bij het wassen en de verzorging. Het centrum organiseert activatie-, revalidatie- en ontspanningsactiviteiten en u vindt er sociale contacten.

Blijft u er de hele dag, dan kunt u er ook warm eten. Een dagverzorgingscentrum biedt ook vervoer aan van en naar het centrum tot bij u thuis. Het dagcentrum maakt meestal deel uit van een woonzorgcentrum.

Er zijn 3 soorten dagverzorgingscentra:

  • een ‘gewoon’ dagverzorgingscentrum: u kunt hier een halve dag of een volledige dag verblijven en betaalt een dagprijs. Deze zijn “niet-conform artikel 51”.
  • een dagverzorgingscentrum uitgebaat door een erkende dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Hier betaalt u een prijs per uur. De centra zijn enkel open op weekdagen tussen 7 uur en 20 uur. Alleen als u al gezinszorg of aanvullende thuiszorg krijgt van een erkende dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, kunt u hier terecht. Deze zijn “conform artikel 51”.
  • een dagverzorgingscentrum dat uitsluitend gebruikers met een chronische aandoening verzorgt. U kunt hier een halve dag of een volledige dag verblijven en betaalt een dagprijs.

Een dagverzorgingscentrum biedt zo een oplossing voor als u thuis wilt blijven wonen, maar niet elke dag iemand hebt die bij u langs kan komen voor verzorging of andere ondersteuning. U kunt in een dagverzorgingscentrum ook terecht voor zorg- en dienstverlening die bij u thuis niet kan worden aangeboden. Een lijst van door de overheid erkende dagverzorgingscentra en alle nuttige info kunt u terugvinden op de website van Zorg en Gezondheid. Met vragen en klachten over dagverzorgingscentra kunt u terecht bij de Woonzorglijn op het nummer 078 15 25 25.

Contact

Woonzorglijn

Adres
Agentschap Zorg en Gezondheid
Woonzorglijn
Koning Albert II laan 35
1030 Schaarbeek
Belgiƫ
Telefoon
02 553 75 00
E-mail
Website
Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 12:00

Gebruik het contactformulier van de Woonzorglijn.

Afdeling Woonzorg en Eerste Lijn

Adres
Agentschap Zorg en Gezondheid
Afdeling Woonzorg en Eerste Lijn
Koning Albert II laan 35
1030 Schaarbeek
Belgiƫ
Telefoon
02 553 35 09
Fax
02 553 36 90
E-mail
Website