chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Thuiszorg en opvang voor ouderen

  Thuiszorg en opvang voor ouderen

  Wanneer u ouder wordt is het niet altijd eenvoudig om zelfstandig te blijven wonen. Hoe kunt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen? En wat als dit niet meer lukt?

  Om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen kunt u verschillende dingen doen:

  • U kunt uw huis aanpassen.
  • U kunt hulp aan huis laten komen.
  • U kunt de hulp inschakelen van vrienden, familie of kennissen.

  Als thuis wonen niet langer lukt, is opvang in een residentiële voorziening (zoals een rusthuis of assistentiewoning) misschien aangewezen. Ook daar zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de ondersteuning die u nodig hebt.

  De woning aanpassen

  Uw woning anders inrichten of aanpassen kan het comfort en de veiligheid aanzienlijk verhogen.

  • U kunt hulpmiddelen installeren (zoals handgrepen in het toilet of een traplift) of verbouwingen doen om de woning toegankelijker te maken. Misschien hebt u wel recht op de Vlaamse aanpassingspremie.
  • U kunt ook opteren voor zorgwonen of kangoeroewonen. In een zorgwoning wordt er een kleinere woongelegenheid gemaakt binnen een bestaande woning.
  • Als u van plan bent uw woning aan te passen, is het raadzaam om advies te vragen aan een regionaal dienstencentrum bij u in de buurt.

  Het is misschien ook mogelijk om een mobiele mantelzorgwoning te plaatsen, bijvoorbeeld in de tuin van de kinderen. Zo hoeven er geen ingrijpende verbouwingen uitgevoerd te worden en behoudt de zorgbehoevende de nodige autonomie. Of u een mobiele mantelzorgwoning mag plaatsen, vraagt u best even na bij uw gemeente.

  Hulp aan huis via thuiszorg

  Misschien kunt u wel langer thuis blijven wonen met hulp aan huis. Er bestaan verschillende voorzieningen voor thuiszorg.

  Hulp van familie, vrienden of kennissen

  Als u hulp of ondersteuning nodig hebt, dan kunnen uw familie, vrienden, buren of kennissen daarin een belangrijke rol spelen. Ze kunnen hulp bieden als mantelzorger. Mantelzorg is een vorm van onbetaalde zorg, waarbij er een persoonlijke band is tussen de gebruiker en de mantelzorger. Er zijn in Vlaanderen en Brussel 6 verenigingen voor gebruikers en mantelzorgers. Gebruikers en mantelzorgers kunnen zich gratis lid maken van zo’n vereniging. Ze geven advies en informatie en komen op voor de belangen van de mantelzorgers en de gebruikers.

  Op de website van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg kunt u terecht voor informatie, tips en publicaties rond mantelzorg

  Verblijf in residentie voor ouderenzorg

  In een residentiële ouderenzorgvoorziening kunt u tijdelijk of permanent verblijven. Er zijn verschillende soorten van ouderenzorgvoorzieningen. De bekendste zijn de woonzorgcentra (de vroegere rusthuizen). Daarnaast zijn er nog andere woonvormen, afhankelijk van de mate waarin u zorg nodig hebt.

  Met uw vragen en klachten over voorzieningen voor ouderenzorg kunt u terecht bij de Woonzorglijn. Dit meldpunt geeft informatie en advies en behandelt klachten.

  De Vlaamse overheid is bevoegd voor de programmatie, het toezicht en de erkenning van de voorzieningen voor ouderenzorg. De Vlaamse overheid verleent daarnaast ook subsidies aan welzijns- en gezondheidsvoorzieningen die gebouwen oprichten, aankopen, uitbreiden, verbouwen of leasen of die uitrusting of apparatuur aankopen.

  Contact

  Afdeling Preventie

  Woonzorglijn

  Adres
  Koning Albert II laan 35
  1030 Schaarbeek
  België
  Telefoon
  02 553 75 00
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 12:00

  Gebruik het contactformulier van de Woonzorglijn.