chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Thuiszorg en opvang voor ouderen

  Thuiszorg en opvang voor ouderen

  Als u ouder wordt lukt het niet altijd even goed om zelfstandig thuis te blijven wonen. Toch zijn er een paar dingen die u kunt doen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

  Om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen kunt u verschillende dingen doen:

  • U kunt uw huis aanpassen.
  • U kunt hulp aan huis laten komen.
  • U kunt de hulp inschakelen van vrienden, familie of kennissen.

  Als thuis wonen niet langer lukt is opvang in een residentiële voorziening (zoals een rusthuis) misschien aangewezen. Ook daar zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de ondersteuning die u nodig hebt.

  De woning aanpassen

  Uw woning anders inrichten of aanpassen kan u helpen om langer thuis te blijven wonen. Een aantal kleine ingrepen bij de inrichting van uw woning kunnen het comfort en de veiligheid aanzienlijk verhogen. U kunt natuurlijk ook beslissen grotere werken te laten uitvoeren.

  • Wilt u technische hulpmiddelen installeren (zoals handgrepen in het toilet of een traplift) of verbouwingen doet om uw woning toegankelijker te maken? Kijk eens na of u in aanmerking komt voor de Vlaamse aanpassingspremie.
  • U kunt ook opteren voor zorgwonen of kangoeroewonen. In een zorgwoning wordt een kleinere woongelegenheid gecreëerd binnen een bestaande woning. Zo kunt u als hulpbehoevende persoon bij iemand inwonen die voor u zorgt. Dit kan zowel in uw eigen woning als in het huis van diegene die voor u zorgt.

  Als u van plan bent uw woning aan te passen, is het raadzaam om advies te vragen aan een deskundige of gespecialiseerde instantie. Neem voor meer informatie contact op met het regionaal dienstencentrum bij u in de buurt.

  Momenteel loopt er een proefproject met mobiele mantelzorgwoningen, in de media omschreven als ‘containers’ voor inwonende ouderen. Dankzij mobiele mantelzorgwoningen, bijvoorbeeld in de tuin van de kinderen, hoeven er geen ingrijpende verbouwingen uitgevoerd te worden. Zo behoudt de zorgbehoevende de nodige autonomie, en de mantelzorgers en hun gezin hun privacy. Meer informatie over de mobiele mantelzorgwoningen vindt u op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

  Hulp aan huis via thuiszorg

  Misschien kunt u wel langer thuis blijven wonen met hulp aan huis. Er bestaan verschillende voorzieningen voor thuiszorg.

  Hulp van familie, vrienden of kennissen

  Als u hulp of ondersteuning nodig hebt, dan kunnen uw familie, vrienden, buren of kennissen daarin een belangrijke rol spelen. Ze kunnen hulp bieden als mantelzorger. Mantelzorg is een vorm van onbetaalde zorg, waarbij er een persoonlijke band is tussen de gebruiker en de mantelzorger. Er zijn in Vlaanderen en Brussel 6 verenigingen voor gebruikers en mantelzorgers. Gebruikers en mantelzorgers kunnen zich gratis lid maken van zo’n vereniging. Ze geven advies en informatie en komen op voor de belangen van de mantelzorgers en de gebruikers.

  Verblijf in residentie voor ouderenzorg

  In een residentiële ouderenzorgvoorziening kunt u tijdelijk of permanent verblijven. Er zijn verschillende soorten van ouderenzorgvoorzieningen. De bekendste zijn de woonzorgcentra (de vroegere rusthuizen). Daarnaast zijn er nog andere woonvormen, afhankelijk van de mate waarin u zorg nodig hebt.

  Met uw vragen en klachten over voorzieningen voor ouderenzorg kunt u terecht bij de Woonzorglijn. Dit meldpunt geeft informatie en advies en behandelt klachten.

  De Vlaamse overheid is bevoegd voor de programmatie, het toezicht en de erkenning van de voorzieningen voor ouderenzorg. De Vlaamse overheid verleent daarnaast ook subsidies aan welzijns- en gezondheidsvoorzieningen die gebouwen oprichten, aankopen, uitbreiden, verbouwen of leasen of die uitrusting of apparatuur aankopen.

  Contact

  Afdeling Preventie

  Woonzorglijn

  Adres
  Koning Albert II-laan 35
  1030 Schaarbeek
  België
  Telefoon
  078 15 25 25
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 12:00

  Gebruik het contactformulier van de Woonzorglijn.