chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg

  In Vlaanderen zijn er verschillende voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg:

  • De centra voor geestelijke gezondheidszorg bieden hulpverlening aan mensen met psychische problemen. De hulpverlening gebeurt tijdens consultaties. Er is dus geen opname of verblijf.
  • Initiatieven voor beschut wonen begeleiden mensen met psychische problemen die geen nood hebben aan een permanent verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis. Deze initiatieven bieden hen een woonvorm waar ze begeleiding krijgen.
  • De psychiatrische ziekenhuizen bieden behandeling en verzorging voor wie ernstige psychische problemen heeft. Hier is er wel sprake van een opname.
  • De psychiatrische verzorgingstehuizen bieden begeleiding en verzorging aan oudere mensen met psychische problemen. Het zijn mensen van wie de toestand is gestabiliseerd. Ze hebben dus geen nood meer aan opname en verzorging in een psychiatrisch ziekenhuis.

  De Overlegplatforms Geestelijke Gezondheidszorg groeperen de bovenstaande voorzieningen van de geestelijke gezondheidszorg en hebben een belangrijke coördinerende en adviserende taak.

  De Vlaamse overheid staat in voor de erkenning, eventuele subsidiëring en de inspectie van deze verschillende soorten voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen.

  Contact

  Zorg en Gezondheid

  Adres
  Koning Albert II laan 35
  1030 Schaarbeek
  België
  Telefoon
  02 553 35 00
  Fax
  02 553 35 84
  E-mail
  Website