chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Werken met een handicap

  Werken met een handicap

  Zodra de VDAB uw handicap erkent als een arbeidshandicap, kunt u op het werk terugvallen op bijstand of tegemoetkomingen om werken met een handicap makkelijker te maken.

  Soms kunt u met uw handicap niet terecht op de gewone arbeidsmarkt. In dat geval kunt u misschien wel terecht in een beschutte werkplaats. Of misschien kunt u onder begeleiding van een dagcentrum ook werken in een sociale voorziening, een culturele organisatie, bij een particulier of in een bedrijf. 

  Werken met een arbeidshandicap

  Een arbeidshandicap is een aandoening van mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, waardoor u het moeilijk hebt om werk te vinden of om uw job uit te voeren. De VDAB beslist of uw aandoening erkend wordt.

  Als uw arbeidshandicap erkend is, kunt u bij de VDAB het recht op tegemoetkomingen aanvragen. U kunt bijvoorbeeld de hulp van een doventolk inroepen, maar u kunt ook een tussenkomst krijgen voor de aanschaf van arbeidsgereedschap, of een tegemoetkoming voor uw verplaatsingskosten.

  Iemand met een erkende arbeidshandicap in dienst nemen heeft ook voordelen voor een werkgever. Werkgevers die een persoon met een handicap in dienst hebben, komen in aanmerking voor een ondersteuningspremie.

  Werken in een aangepaste omgeving

  Soms kunt u door uw handicap niet terecht in het gewone arbeidscircuit. Afhankelijk van de mate van handicap, bestaan er verschillende vormen van aangepaste werkomgevingen.

  De beschutte werkplaats is een eerste mogelijkheid. Een beschutte werkplaats biedt werk dat aangepast is aan uw capaciteiten. Om toegang te krijgen tot zo'n werkplaats moet u uw handicap laten erkennen als arbeidshandicap.

  Wie niet geschikt is voor een betaalde job kan nog via een dagcentrum begeleid werken. Onder begeleiding van een dagcentrum kunt u dan deeltijds, zonder verloning of arbeidscontract in een sociale voorziening of een culturele organisatie, bij een particulier of in een bedrijf aan de slag. Om begeleid te kunnen werken moet u een positieve beslissing hebben gekregen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

  Begeleid werken is een van de vele vormen van begeleiding en opvang die het VAPH aanbieden.

  Contact

  Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

  Adres
  Keizerslaan 11
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  0800 30 700
  Fax
  02 506 15 90
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 19:00

  Vanuit het buitenland is er het betalend nummer: +32 2 508 38 11.