De kleutertoeslag (Groeipakket)

De kleutertoeslag is een extra toeslag die u ontvangt als uw kinderen van 3 en 4 jaar naar de kleuterschool gaan.

Voorwaarden

Om een kleutertoeslag te krijgen, moet uw kind aan volgende voorwaarden voldoen:

  • is uw kind 3 jaar (eerste kleuterklas), dan moet het ten laatste in de maand waarin het 3 jaar wordt, ingeschreven zijn in een Nederlandstalige kleuterschool in Vlaanderen of Brussel. Kleuters van 3 jaar moeten minimum 150 halve dagen aanwezig zijn.
  • is uw kind 4 jaar (tweede kleuterklas), dan moet het in een Nederlandstalige kleuterschool in Vlaanderen of Brussel ingeschreven blijven en minimaal 185 halve schooldagen aanwezig zijn.

Procedure

U ontvangt de kleutertoeslag automatisch, zodra uw kinderbijslagfonds over de juiste gegevens van de kleuterschool beschikt: 

  • Voor kinderen van 3 jaar is dit zodra het kind 3 jaar geworden is en het kinderbijslagfond over de informatie beschikt dat jouw kind in een kleuterklas is ingeschreven.
  • Voor kinderen van 4 jaar is dit zodra het kind 4 jaar geworden is en het kinderbijslagfonds over de aanwezigheden in de kleuterschool beschikt.

Woont u in Brussel, Wallonië, de Duitstalige Gemeenschap of een land van de EU en gaat uw kind naar de Nederlandstalige kleuterschool in Vlaanderen of Brussel, dan kunt u de kleutertoeslag ook zelf aanvragen bij een uitbetaler in Vlaanderen. Dit gaat sneller. Maar u kunt ook wachten tot Fons (de uitbetaler van de Vlaamse overheid) de gegevens heeft ontvangen en u automatisch uitbetaalt. 

Bedrag

Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u 132,60 euro extra per jaar.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Contact

Hebt u al een kinderen? Neem dan contact op met uw kinderbijslagfonds.
Weet u niet bij welk kinderbijslagfonds u bent aangesloten? Kijk op uw rekeninguittreksels bij de mededeling van uw kinderbijslag of neem contact op met Famifed op 0800 94 434.

Hebt u nog geen kinderen, dan bent u nog niet aangesloten bij een kinderbijslagfonds. Stuur uw vraag naar  info@groeipakket.be.