chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Autobanden

  De tekening van de hoofdgroeven van de banden moet ten minste 1,6 mm diep zijn. De banden worden gecontroleerd op de technische keuring. Op de website van GOCA staan alle eisen voor de banden van een personenwagen (staat van de banden, montage, gelijkvormigheid, winterbanden, ...).

  Kwaliteitslabel

  Het Europese kwaliteitslabel voor autobanden helpt u om de meest zuinige, stille en verkeersveilige band te kiezen voor personenauto's en lichte vrachtwagens. Als u banden koopt, dan kunt u op productinformatiesticker zien hoe de banden scoren voor brandstofverbruik, remafstand en geluid.

  • Zuiniger
   Het bandenlabel geeft informatie over de rolweerstand van de banden. De rolweerstand beïnvloedt uw brandstofverbruik. De meest zuinige banden krijgen een A-score, de minst zuinige een G-score. Als u kiest voor A-banden, dan bespaart u tot 10% aan brandstofkosten in vergelijking met G-banden.
  • Veiliger
   Een goede grip op het wegdek is cruciaal. Hoe beter de grip, hoe korter de remafstand. A-banden hebben de beste grip, G-banden de slechtste. Als u op een nat wegdek aan een snelheid van 80 km per uur remt, staat een wagen op A-banden 18 meter eerder stil dan dezelfde wagen op G-banden.
  • Stiller
   Vanaf snelheden boven de 40 km per uur zijn banden de belangrijkste geluidsbron van een personenwagen. Het label geeft door middel van streepjes aan hoeveel geluid een band maakt. De stilste categorie (één streepje) is 3 tot 6 dB stiller dan de lawaaierigste groep (drie streepjes). Dat komt overeen met twee tot vier keer minder geluidsoverlast.