Reclamedrukwerk vermijden

Wilt u de papierberg mee verkleinen? Er zijn verschillende manieren om te vermijden dat er ongevraagd papier in uw brievenbus terechtkomt.

Reclamedrukwerk dat verstuurd wordt op naam en adres

  • Contacteer de afzender en vraag om u te schrappen uit het klantenbestand of de verzendlijst.
  • Wilt u via de post geen reclamedrukwerk op naam meer krijgen dat u niet hebt gevraagd? Schrijf u dan in op de Robinsonlijst.

Reclamedrukwerk (zonder naam en adres erop) dat in uw brievenbus wordt gestoken

Wilt u geen ongeadresseerd reclamedrukwerk in uw brievenbus?

  • Dan kunt u op uw brievenbus een anti-reclame-sticker plakken. Meestal kunt u dan kiezen of u nog gratis huis-aan-huis-bladen ('gratis pers‘) wilt of niet.
    U kunt zo'n sticker gratis aanvragen bij uw gemeente of bij uw intercommunale. Op de website van Fost Plus kunt u met uw postcode snel de contactgegevens vinden.
  • Hebt u al een anti-reclame-sticker, maar krijgt u toch nog ongeadresseerd reclamedrukwerk in de bus? Dien dan een klacht in bij de gemeente.
    De OVAM raadt steden en gemeenten aan om het GAS-reglement te gebruiken als reclamebedelers de anti-reclamestickers niet respecteren.

Verkiezingsdrukwerk

Verkiezingsdrukwerk is iets anders dan reclamedrukwerk. Wie verkiezingsdrukwerk in brievenbussen steekt, moet de richtlijnen voor reclamedrukwerk niet volgen. In verkiezingsperiodes zijn postbodes verplicht het verkiezingsdrukwerk van de verschillende partijen en kandidaten te verdelen in élke brievenbus – dus ook in die met een ‘geen-reclame-sticker. Op de website van bpost vindt u veelgestelde vragen over verkiezingsdrukwerk.