chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gestorven huisdier

  Wat kunt u doen als uw huisdier is gestorven of als u een dood huisdier vindt? Raak het dier niet aan met blote handen. Als u een dood dier aanraakt, kunt u daar ziek van worden.

  Huisdier van iemand anders

  Hebt u een dood huisdier gevonden en weet u niet wie de eigenaar is? Neem dan contact op met de gemeente waarin het dode dier zich bevindt.

  Eigen huisdier

  Dieren die door mensen in of rond het huis gehouden en verzorgd worden voor eigen plezier, noemt men ‘gezelschapsdieren’: honden, katten, knaagdieren, kooi- en volièrevogels, duiven en vissen. 

  U kunt met uw gestorven gezelschapsdier niet zomaar overal naartoe. Dierlijk afval mag niet met het restafval meegegeven worden. Bij voorkeur komt het dode dier bij een erkende verwerker terecht. Dat kan op verschillende manieren.

  • Wanneer het gezelschapsdier sterft bij de dierenarts of door toedoen van een dierenarts (bijv. door het bij u thuis te laten inslapen), dan mag de dierenarts het dier tijdelijk in zijn praktijk opslaan en daar laten ophalen. De dierenarts moet hiervoor geen speciale vergunning of erkenning hebben.
   Wanneer het dier thuis sterft zonder toedoen van een dierenarts, dan mag de dierenarts het dier niet aanvaarden tenzij die daarvoor een vergunning en erkenning heeft.
  • Als u voor een erkende ophaler kiest, betaalt u zelf de kosten voor het ophalen. De erkende ophalers vindt u op de website van OVAM in de lijst ‘Vervoerders van dierlijke bijproducten’: selecteer op die pagina wel eerst de juiste DBP-code (kadavers van gezelschapsdieren).
  • U kunt het misschien naar een gemeentelijke inzamelplaats brengen, bijv. het containerpark. Niet alle gemeenten hebben zo'n inzamelplaats, vraag het na bij de milieudienst van uw gemeente.
  • U kunt het gestorven dier ook zelf naar een dierencrematorium of dierenbegraafplaats brengen. Sommige crematoria komen het dier ook ophalen. U vindt het dichtstbijzijnde erkende dierencrematorium in deze lijst van erkende crematoria voor dierlijk afval (496.62 kB).

  Is uw dier bij de dierenarts gestorven, dan zal de dierenarts het met een erkende ophaler meegeven.

  Begraven?

  Begraven van een overleden gezelschapsdier in uw eigen tuin kan, als u rekening houdt met een aantal voorwaarden. Maar sommige gemeenten verbieden het. Vraag het daarom na bij uw gemeente.

  U mag uw dier niet in de tuin begraven:

  • als het gestorven is door een besmettelijke ziekte
  • als het meer dan 10 kg woog
  • als de grond klei- of leemachtig is.

  Als u uw dier in de tuin mag begraven, dan

  • moet de put minstens een halve meter diep zijn
  • mag dat niet in een plastic of andere slecht afbreekbare verpakking. Alleen biologisch afbreekbare verpakkingen zijn toegelaten.

  Het begraven van krengen of slachtafval op openbaar terrein is verboden.

  Publicaties

  Je gezelschapsdier is overleden... Wat nu ?

  De brochure legt uit wat u moet doen als uw gezelschapsdier overlijdt.