chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Mogen dieren in extreme weersomstandigheden buiten blijven staan?

  Extreme koude en regen

  Bij extreme koude en hevige sneeuw- of regenval moeten eigenaars hun dieren voldoende beschutting en vers voeder en water aanbieden.

  Dieren die permanent buiten staan, moeten altijd over een droge plaats beschikken waar ze eventueel kunnen gaan neerliggen, zoals een schuilhok. Als er geen beschutting kan worden gemaakt, moeten de dieren bij slechte weersomstandigheden tijdig binnengehaald worden of verplaatst worden naar een meer geschikte locatie.

  Niet alle dieren zijn even onderhevig aan de gevolgen van koude. Runderen en paarden zijn goed tegen kou bestand en hebben bij droog weer weinig last van extreem lage temperaturen. Dat wordt anders als er ook neerslag en wind in het spel zijn. Dan is beschutting ook voor hen nodig.

  Andere dieren zoals schapen en geiten zijn iets minder koudebestendig en worden bij extreem lage temperaturen het best binnengehaald.

  Extreme hitte

  Dieren die op een weide staan hebben beschutting nodig om zich te beschermen tegen de zon. Bomen en hoge hagen kunnen beschutting bieden, maar moeten voldoende aanwezig zijn voor het aantal dieren op de weide.

  De dieren moeten ook altijd voldoende vers en proper water hebben. Een paard of een rund kan tot wel 60 liter water per dag drinken.

  Andere veelgestelde vragen