chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Jacht en duurzaam wildbeheer in Vlaanderen

  Jagen is meer dan een sport alleen en kan nodig zijn om overpopulatie, schade aan landbouw of verkeersongevallen te voorkomen. U kunt echter niet zo maar en overal gaan jagen. Jagen in Vlaanderen is toegestaan, maar onderworpen aan strenge regels. Op die manier blijft de jacht veilig en duurzaam, met respect voor mens, dier en milieu.

  • Vóór u op jacht kunt, moet u eerst slagen voor een jachtexamen. Dat examen wordt jaarlijks georganiseerd door het Agentschap Natuur en Bos en bestaat uit een theoretisch en praktisch luik.
  • Zodra u geslaagd bent voor het examen, kunt u een jachtverlof aanvragen. Iedereen die in Vlaanderen wil jagen met een vuurwapen, moet een jachtverlof bezitten. Het jachtverlof is een persoonlijk document en is geldig voor 1 jachtseizoen. 
  • Als u een jachtverlof hebt, dan moet u zich houden aan de afspraken rond gewone jacht. Voor elke wildsoort is er een periode bepaald waarbinnen de gewone jacht kan plaatsvinden: de jager of jagersgroep mag tijdens die periode zonder bijkomende voorwaarden op het betrokken wild jagen. De minister bepaalt elke vijf jaar wanneer er op welke soort mag gejaagd worden. De jachtopeningstijden beschermen dieren bijvoorbeeld tijdens het broedseizoen.
  • De bijzondere jacht is een uitbreiding van de gewone jacht. Wanneer er schade dreigt aan gewassen of eigendommen, kan de jachtrechthouder extra jagen op de wildsoort die de schade dreigt te veroorzaken.

  De Vlaamse jachtregelgeving is gebaseerd op het Jachtdecreet en de uitvoeringsbesluiten.

  Meer informatie

  Contact

  Agentschap voor Natuur en Bos

  Adres
  Havenlaan 88
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  02 553 81 02
  Fax
  02 553 81 05
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 12:0013:00 - 16:00