chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Nieuws

  Ophokplicht opgeheven (behalve voor professionele pluimveehouders)

  De afschermplicht voor pluimvee en vogels van hobbyhouders is opgeheven sinds vrijdagnamiddag 17 maart. De maatregel wordt wel nog aanbevolen, vooral in de buurt van waterplassen en waterlopen. Daar is immers het risico op besmetting met vogelgriep door wilde vogels groter. Het voederen en het drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moet wel nog binnen gebeuren of op zo'n manier dat contact met wilde vogels onmogelijk is.

  Het ophokken of afschermen met netten blijft verplicht voor alle pluimvee van professionele pluimveehouders. De ophokregeling is bedoeld om contact te vermijden met wilde vogels, die de vogelgriep kunnen verspreiden. De ophokregeling is er in de eerste plaats om de dieren te beschermen tegen een infectie met vogelgriep, dat zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk is.

  Op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen vindt u meer informatie over vogelgriep, de verplichte maatregelen in België en ook veelgestelde vragen.

  Vogelgriep (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen)