chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Eco-scans en ecodesign

  De Vlaamse overheid biedt twee scans aan die ondernemingen kunnen helpen om hun materialenbeheer en hun productieprocessen duurzamer te maken:

  • Materialenscan: een bedrijfsaudit die naar een duurzaam materialenbeheer leidt. Met dit instrument krijgt u zicht op uw huidig materialenverbruik en de kosten die ermee gepaard gaan. Eenvoudige simulaties tonen u hoe u de milieu-impact én uw productiekosten kan verlagen. De scan wordt uitgevoerd door geselecteerde adviseurs en is bovendien gratis.
  • Eco-efficiëntiescan: een webapplicatie die bedrijven helpt om milieuvriendelijker te produceren door efficiënter om te gaan met materialen, water of energie.

  De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) verricht onderzoek over ecologisch design en duurzame productinnovatie en heeft enkele handige tools ontwikkeld.

  • Ecolizer: een gratis online tool om producten te ontwerpen met een minimale milieu-impact. Productontwerpers kunnen eenvoudig een milieu-evaluatie maken van één of verschillende productvoorstellen en productieprocessen.
  • OVAM SIS-Toolkit: een tool om duurzaamheidsprincipes te integreren in innovatie- en designprocessen om waardecreatie te vergroten. ‘SIS’ staat voor ‘Sustainable Innovation System’.
  • EHO-kit: een tool voor het hoger onderwijs om ecodesign te integreren in de curricula van opleidingen van het hoger onderwijs.

  Elk jaar reikt de OVAM twee awards uit: de Ecodesign Award voor studenten en de Ecodesign Award PRO voor professionele ontwerpers die een product ontwikkelen of voor een product dat al op de markt is.

  Publicaties

  Materialenscan

  Een materialenscan is een bedrijfsaudit die naar een duurzaam materialenbeheer moet leiden. Het geeft zicht op het materialenverbruik en de kosten die ermee gepaard gaan. Eenvoudige simulaties tonen hoe u de milieu-impact én uw productiekosten kan verlagen. De folder licht dit toe.

  Ecodesign. Ontwerp nu voor producten van morgen / Design now products of tomorrow

  De handleiding bevat informatie over de principes van ecodesign. Ecodesign is een integrale ontwerpactiviteit. Het betekent dat een ontwerper of productontwikkelaar bij zijn ontwerpbeslissingen rekening houdt met de gevolgen voor het milieu en bekijkt welke milieu-impact een product heeft in de opeenvolgende stadia van zijn levensduur.

  Ecodesign in het Hoger Onderwijs. EHO-kit voor economische opleidingen

  Eén van de wegen naar een duurzame maatschappij is ecodesign: het ontwerpen van producten die over hun volledige levenscyclus duurzaam zijn. Het werkpakket Ecodesign in het hoger onderwijs of EHO-kit bundelt kennis over ecodesign en groepeert praktijkvoorbeelden ter illustratie en inspiratie. De gekozen leerinhouden en voorbeelden moeten docenten in de economische richtingen inspireren om de

  Ecodesign in het Hoger Onderwijs. EHO-kit voor industriële wetenschappen

  Eén van de wegen naar een duurzame maatschappij is ecodesign: het ontwerpen van producten die over hun volledige levenscyclus duurzaam zijn. Het werkpakket Ecodesign in het hoger onderwijs of EHO-kit bundelt kennis over ecodesign en groepeert praktijkvoorbeelden ter illustratie en inspiratie. De gekozen leerinhouden en voorbeelden inspireren docenten in de industriële wetenschappen om de

  OVAM SIS Toolkit (NL)

  Het ontwerpen van een product of dienst is een proces van waardecreatie. De OVAM SIS Toolkit is een omvattend ontwerpinstrument om duurzaamheids- principes te integreren in innovatie- en designprocessen, dat u helpt de waardecreatie te vergroten. SIS staat voor 'Sustainable Innovation System'. Deze versie van de SIS Toolkit is NL/EN. Op zoek naar meer informatie over de OVAM SIS Toolkit? Ga

  OVAM SIS Toolkit (EN)

  The purpose of design, and particularly eco-design, is always value creation. The OVAM SIS Tookit is an instrument that provides guidance towards integrating sustainability principles in innovation and design processes, to create sustainable value. SIS stands for 'Sustainable Innovation System'. The OVAM SIS Toolkit is NL/EN. For more information about the OVAM SIS Toolkit, visit www.

  Duurzaam materialengebruik loont. De resultaten van de materialenscan

  De uitgevoerde materialenscans bij meer dan 120 Vlaamse kmo's in de periode 2014-2016 bevestigen het belang en het potentieel van duurzaam materialengebruik. De brochure geeft een overzicht van de resultaten aan de hand van de belangrijkste kerncijfers, ervaringen en bedrijfsgetuigenissen.