Kan ik nog een sluitingspremie aanvragen na mijn eerste sluitingsdag?
In principe vraagt u de sluitingspremie aan uiterlijk op de dag dat uw sluitingsperiode ingaat. U kunt uw aanvraag ook later indienen, maar dan begint de teller van het aantal sluitingsdagen pas te lopen vanaf de dag van aanvraag.
Algemeen
Wanneer kan ik de bijkomende sluitingspremie aanvragen?
U kunt de bijkomende sluitingspremie aanvragen
- ten vroegste op de dag waarop de openbare werken van start gaan
- ten laatste op de startdatum van de sluitingsperiode.
U kunt de bijkomende sluitingspremie alleen aanvragen als u voor de getroffen vestiging een kennisgevingsbrief voor de hinderpremie hebt ontvangen.
Hoe wordt het precieze bedrag van mijn sluitingspremie berekend?
- De bijkomende sluitingspremie wordt toegekend vanaf de 22ste kalenderdag van de sluitingsperiode.
- De afzonderlijke sluitingspremie wordt toegekend vanaf de 8ste kalenderdag van de sluitingsperiode.
Voor de berekening van het precieze bedrag van de sluitingspremie wordt ook rekening gehouden met de dagen waarop de betrokken vestiging normaal gezien open is.
- Als de vestiging minstens 5 dagen per week open is, bijvoorbeeld op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag, krijgt u de sluitingspremie toegekend voor alle dagen van de sluitingsperiode, rekening houdend met hierboven genoemde beperking.
- Als de vestiging minder dan 5 dagen per week open is, bijvoorbeeld alleen op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag, krijgt u de sluitingspremie toegekend alleen voor de dagen van de sluitingsperiode waarop uw vestiging in normale omstandigheden open zou zijn, rekening houdend met hogervermelde beperking.
Wat is het verschil tussen de hinderperiode en de sluitingsperiode?
De hinderperiode is de periode waarin de openbare werken plaatsvinden die ernstige hinder veroorzaken.
De sluitingsperiode is de periode dat de getroffen vestiging daadwerkelijk de deuren moet sluiten als gevolg van de door de werkzaamheden veroorzaakte hinder.
Wat als de sluitingsperiode langer duurt dan vooraf was aangegeven?
Als de sluitingsperiode langer duurt dan vooraf was aangegeven, kunt u een nieuwe aanvraag voor een (bijkomende of afzonderlijke) sluitingspremie indienen. De voorwaarde is dat u dat doet vóór het einde van de werken. De nieuwe hinderperiode hoeft niet noodzakelijk aan te sluiten op de vorige hinderperiode.
Per hinderperiode kunt u voor maximaal 365 sluitingsdagen een sluitingspremie krijgen.
Het Agentschap Innoveren & Ondernemen kan de opgegeven sluitingsperiode altijd controleren.
Hoeveel bedraagt de sluitingspremie?
De sluitingspremie bedraagt 80 euro per dag dat uw zaak daadwerkelijk gesloten blijft.
Uw onderneming kan de sluitingspremie voor maximaal 365 sluitingsdagen per hinderperiode krijgen. Binnen dezelfde hinderperiode kunnen er verschillende sluitingsperiodes zijn die niet op elkaar aansluiten.
De hinderperiode is de periode dat er onafgebroken openbare werken zijn die ernstige hinder veroorzaken.
Worden de hinderpremie en de sluitingspremie belast?
De hinderpremie en de sluitingspremie zullen normaal gezien vrijgesteld zijn als ze worden toegekend vanaf 1 januari 2018. Dat betekent dus dat ze, onder voorbehoud van goedkeuring van de overeenkomstige wettelijke bepalingen, zijn vrijgesteld voor het inkomstenjaar 2018 (aanslagjaar 2019).
Als de premie is toegekend vóór 1 januari 2018, dus in de periode tussen 1 juli 2017 en 31 december 2017, vormt de premie een beroepsinkomen en zal ze overeenkomstig worden belast. Als de handelaar een vennootschap is, wordt de premie onderworpen aan het nominale tarief van 33,33%. Als de handelaar een natuurlijk persoon is, wordt de premie aan progressief tarief belast.
Voor het inkomstenjaar 2017 (aanslagjaar 2018) zijn de ontvangen premies dus wel belastbaar.
Aanvraag
- Moet de contactpersoon van de onderneming dezelfde persoon zijn als de wettelijke vertegenwoordiger?
Moet de contactpersoon van de onderneming dezelfde persoon zijn als de wettelijke vertegenwoordiger?
De wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming is de persoon die het gebruikersrecht heeft om in de webapplicatie op te treden in naam van de onderneming. Dat kan de eigenaar van de onderneming zijn, maar ook iemand anders, zoals de boekhouder of de personeelsverantwoordelijke.
De contactpersoon van de onderneming is de persoon met wie het Agentschap Innoveren en Ondernemen communiceert over het dossier van de hinderpremie en/of de sluitingspremie. Dat hoeft niet dezelfde persoon te zijn als de wettelijke vertegenwoordiger.
Wat is het de-minimisplafond?
Als overheden steun willen verlenen aan ondernemingen, kan die steun de concurrentieverhoudingen scheeftrekken en dus het handelsverkeer verstoren. Daarom legt Europa beperkingen op aan de mogelijkheden om overheidssteun te geven aan ondernemingen.
Maar voor bepaalde steunmaatregelen oordeelt de Europese Commissie dat ze niet concurrentieverstorend zijn, op voorwaarde dat ze onder een bepaalde drempel blijven. Met de zogenoemde ‘verklaring de-minimissteun’ geeft u aan dat met de huidige subsidieverlening aan uw onderneming die steundrempel niet wordt overschreden. Concreet betekent dat dat aan dezelfde onderneming over een periode van drie belastingjaren niet meer dan 200.000 euro de-minimissteun mag worden toegekend. Die periode bestaat uit het belastingjaar waarin de hinderpremie en/of de sluitingspremie wordt toegekend en de twee voorafgaande belastingjaren.
Het plafond van de de-minimissteun geldt voor het totaal van alle bedragen die als de-minimissteun bestempeld worden en die in die periode door welke overheid ook zijn toegekend, inclusief het te verwachten bedrag van de hinderpremie en/of de sluitingspremie. Wat betreft het Agentschap Innoveren en Ondernemen vallen de volgende steunmaatregelen onder de de-minimisverordening:
- kmo-portefeuille
- kmo-groeisubsidie
- rentetoelage hinder openbare werken
- hinderpremie en sluitingspremie.
Hoe zijn de verschillende dagdelen afgebakend?
De verschillende dagdelen zijn als volgt afgebakend:
- voormiddag: tussen 6 en 12 uur
- namiddag: tussen 12 en 18 uur
- avond: tussen 18 en 24 uur
- nacht: tussen 24 en 6 uur.
Waarom moet ik de openingstijden van de getroffen vestiging doorgeven?
De hinderpremie en de bijkomende sluitingspremie kunnen alleen worden toegekend als de getroffen vestiging vaste openingstijden heeft. De vaste openingstijden tonen aan dat er in de vestiging persoonlijk en direct contact met de klanten is.
Bij het ingeven van de vaste openingstijden laat u de jaarlijkse verlofperiode buiten beschouwing.
De vestiging moet minstens 1 dag in de week open zijn.
Kan ik nog iets veranderen aan de gegevens in mijn aanvraag voor de hinderpremie of de sluitingspremie?
Vergissingen bij de aanvraag van de hinderpremie of bij de eerste aanvraag van de sluitingspremie moet u ten laatste binnen 24 uur per mail melden aan het Agentschap Innoveren en Ondernemen: hinderpremie@vlaio.be.
Bij elke nieuwe aanvraag van de sluitingspremie kunt u de vaste openingstijden opnieuw ingeven.
Hoeveel sluitingsdagen mag ik tegelijk aanvragen?
Uw onderneming kan de sluitingspremie in totaal voor maximaal 365 sluitingsdagen binnen één hinderperiode krijgen. Maar u moet die sluitingspremie wel aanvragen in blokken van maximaal 30 dagen. Per periode van 30 sluitingsdagen dient u dus een nieuwe aanvraag voor een sluitingspremie in.
- De eerste keer dat u de bijkomende sluitingspremie aanvraagt, kunt u niet meer dan 51 aaneensluitende dagen sluiting tegelijk opgeven. Voor de eerste 21 dagen krijgt u geen sluitingspremie, voor de maximaal 30 overige dagen wel.
- De eerste keer dat u de afzonderlijke sluitingspremie aanvraagt, kunt u niet meer dan 37 aaneensluitende dagen sluiting tegelijk opgeven, Voor de eerste 7 dagen krijgt u geen sluitingspremie, voor de maximaal 30 overige dagen wel.
Voor elke volgende keer dat u de bijkomende of de afzonderlijke sluitingspremie aanvraagt, geldt de beperking dat u niet meer dan 30 aaneensluitende dagen sluiting tegelijk kunt opgeven.