chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Investering van risicokapitaal in beloftevolle kmo's (Arkimedes)

  Vlaamse kmo's die op zoek zijn naar nieuwe vormen van financiering, kunnen proberen durfkapitaal aan te trekken. ARKimedes stelt durfkapitaal ter beschikking aan starters en kmo's met een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest (of die bereid zijn er binnen twee jaar een te openen). De maatschappelijke zetel mag eventueel elders liggen.

  ‘ARK’ staat voor Activering van RisicoKapitaal. Er zijn twee ARKimedesfondsen. Elk van beide fondsen biedt één euro extra voor elke euro die erkende private risicokapitaalverschaffers (ARKIVs) in Vlaamse starters en kmo’s investeren. Op die manier verdubbelt de ARKimedesregeling het aanbod aan risicokapitaal voor Vlaamse kmo's.

  ARKIVs zijn private fondsen die investeren in beloftevolle kmo's. ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) neemt significante minderheidsbelangen in ARKIVs. Een overzicht van alle erkende ARKIVs vindt u op de website.

  ARKimedes is er voor beleggers, ondernemers en risicokapitaalverschaffers. De aandeelhouders genieten vier jaar lang een belastingvoordeel.

  Voorwaarden

  Een ARKIV kan alleen investeringen doen die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • alleen in kmo's met een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest die de middelen gebruiken om investeringen uit te voeren in het Vlaamse Gewest of om er werkgelegenheid of toegevoegde waarde te creëren.
  • door een nieuwe inbreng van geld in uw onderneming (dus niet door louter overname van de aandelen van een bestaande aandeelhouder).

  De voorwaarde dat de investering niet meer dan 1,5 miljoen euro per jaar bedraagt, is weggevallen.

  Procedure

  Om ARKimedes-kapitaal aan te trekken, bezorgt u een onderbouwd businessplan en een investeringsvoorstel aan een risicokapitaalverschaffer die als ARKIV is erkend. U hoeft niet expliciet te zeggen dat u ARKimedes-kapitaal wilt aantrekken. ARKIVs beschikken al over middelen van ARKimedes en kunnen zelf beslissen om al dan niet te investeren in uw onderneming.

  Bedrag

  Er zijn twee ARKimedesfondsen, met een grootte van 111,1 en 110 miljoen euro.

  Publicaties

  Financiering van innovatie in Vlaanderen. Het aanbod van risicokapitaal

  In this report, we examine the status of venture capital as a vehicle to finance innovation in Flanders. The results show a significant increase in venture capital availability and accessibility in Flanders over the last five years. Contrary to the situation in the US and the UK, Flemish venture capital providers are less focused on particular sectors of investment. Also, various type of actors (

  Speurgids Ondernemen & Innoveren 2014. Het Vlaamse overheidsbudget voor Economie, Wetenschap en Innovatie

  De Speurgids is een jaarlijkse uitgave van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid en biedt een overzicht van de kredieten 2014, enerzijds binnen het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie en anderzijds van het budget voor wetenschapsbeleid over alle beleidsdomeinen heen. Hierbij worden de geldstromen in Vlaanderen geanalyseerd, in een tijdreeks

  Jaarverslag ARKimedes

  ARKimedes is een initiatief van PMV nv en van de Vlaamse regering. Zij investeert durfkapitaal in beloftevolle starters en kmo’s in Vlaanderen. Het jaarverslag geeft hiervan een overzicht.

  Contact

  ParticipatieMaatschappij Vlaanderen

  Adres
  Oude Graanmarkt 63
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  02 229 52 30
  Fax
  02 229 52 31
  E-mail
  Website