chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Bedrijfsoverdracht

  Bedrijfsoverdracht

  De overdracht van een onderneming is een proces dat tijd vergt en dat grondig moet worden voorbereid. Door tijdig aan de voorbereiding te beginnen, verhoogt u de kansen op een succesvolle overdracht. Bij die voorbereiding moet u rekening houden met een hoop menselijke, financiële, juridische en fiscale aspecten. Het is belangrijk dat u zich goed bewust bent van de draagwijdte en van de mogelijke risico’s van uw keuzes.

  Scenario's voor de overdracht

  Als we de stopzetting of de fusie met een ander bedrijf buiten beschouwing laten, zijn er drie mogelijke scenario's om uw onderneming over te laten.

  • Familiale opvolging: u draagt het eigendom en de leiding van de onderneming volledig over binnen de familie. De nieuwe bedrijfsleider komt uit de familie.
  • Verkoop: u neemt volledig afscheid van de onderneming. De koper kan een bekende zijn (een zakenpartner, leverancier, personeelslid, klant ...), maar evengoed iemand die u nog niet kent. Het kan ook een financiële investeerder zijn, die uw onderneming als een investering ziet die hij na enkele jaren kan doorverkopen.
  • Behoud van de familiale controle: uw familie blijft eigenaar en stelt een manager aan voor de dagelijkse leiding van het bedrijf, eventueel tot uw kinderen klaar zijn om de leiding over te nemen.

  Van elk scenario bestaan er varianten. Bij de keuze van het geschikte overdrachtsscenario zullen emotionele overwegingen de zakelijke argumenten doorkruisen. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat begeleiden.

  Het Agentschap Ondernemen is uw eerste aanspreekpunt voor een oriënterend gesprek. Op basis van uw persoonlijke situatie geeft het Agentschap u inzicht in de verschillende overdrachtsscenario’s. Het adviseert u over steunmaatregelen en brengt u in contact met organisaties, coaches en adviseurs voor de juiste begeleiding. Bij het Agentschap Ondernemen kunt u ook een gratis informatiepakket bestellen, met daarin onder meer een concreet stappenplan voor een bedrijfsoverdracht en een brochure die een eerste blik werpt op de problematiek van opvolging en overname.

  Is uw onderneming klaar voor de overdracht?

  Wilt u een goede prijs krijgen voor uw onderneming, dan moet ze aantrekkelijk zijn voor de potentiële kopers. U maakt uw onderneming aantrekkelijker door alsnog organisatorische, financiële, juridische of strategische aanpassingen door te voeren waar dat nodig blijkt. Op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen kunt u, afhankelijk van het gekozen overdrachtsscenario, met een online test nagaan wat de voornaamste aandachtspunten zijn voor uw onderneming.

  Met de Scorecard Opvolging gaat u na hoe u, uw onderneming en uw familie scoren op de verschillende factoren die het opvolgingsproces beïnvloeden.

  De Overnamescan gaat na in welke mate uw bedrijf verkoopklaar is.

  De Corporate Governance-scan geeft feedback over het niveau van deugdelijk bestuur en professionalisering van uw organisatie en signaleert actiegebieden voor de toekomst.

  Steunmaatregelen voor coaching en advies

  Tijdens het opvolgingsproces kunt u een beroep doen op financiële ondersteuning via de kmo-portefeuille.

  • voor coaching bij de voorbereiding van de bedrijfsoverdracht
  • voor advies bij de bedrijfsoverdracht
  • voor strategisch advies over een overdrachtsplan.

  Contact

  Agentschap Innoveren en Ondernemen

  Adres
  Koning Albert II-laan 35
  1030 Schaarbeek
  België
  Telefoon
  0800 20 555
  E-mail
  Website
  Adres
  Koning Albert I-laan 1.2
  8200 Brugge
  België
  Telefoon
  0800 20 555
  E-mail
  Website
  Adres
  Diestsepoort 6
  3000 Leuven
  België
  Telefoon
  0800 20 555
  E-mail
  Website
  Adres
  Koningin Maria Hendrikaplein 70
  9000 Gent
  België
  Telefoon
  0800 20 555
  E-mail
  Website
  Adres
  Kempische steenweg 305
  3500 Hasselt
  België
  Telefoon
  0800 20 555
  E-mail
  Website
  Adres
  Lange Lozanastraat 223
  2018 Antwerpen
  België
  Telefoon
  0800 20 555
  E-mail
  Website
  Adres
  Koning Albert II-laan 37
  1030 Brussel
  België
  Telefoon
  0800 20 555
  E-mail
  Website