Scholing en opleiding voor startende ondernemers

Scholing en opleiding voor startende ondernemers

Droomt u ervan uw eigen zaak te hebben, maar twijfelt u of u de juiste kwalificaties hebt? Via opleiding en bijscholing zorgt u ervoor dat uw zaak een succes wordt. U kunt een opleiding volgen als u start met uw eigen zaak, maar ook tijdens uw loopbaan als zelfstandige zijn er bijscholingsmogelijkheden. De overheid moedigt dat aan met subsidies via de kmo-portefeuille.

Basiskennis bedrijfsbeheer

Wie in België een eigen zaak wil oprichten, moest tot voor kort kunnen aantonen dat hij of zij over een basiskennis bedrijfsbeheer beschikte. Sinds 1 september 2018 is die verplichting weggevallen.

Voor sommige beroepen of activiteiten moet u wel nog uw beroepsbekwaamheid kunnen bewijzen. Het gaat om activiteiten in de bouwsector, de elektrotechniek en aanverwante beroepen. Beroepsbekwaamheid kunt u aantonen met een diploma van een bepaalde opleiding, of u kunt een examen afleggen via de Centrale Examencommissie.

De VDAB helpt u bij het starten van een eigen zaak

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) organiseert op regelmatige basis de opleiding ‘Starten met een eigen zaak’. Naast de gewone opleiding heeft de VDAB ook een gratis online cursus over het starten met een eigen zaak, die u in uw eigen tempo en in uw eigen tijd kunt volgen.

Ondernemersopleidingen

Tijdens uw loopbaan als zelfstandige kunt u uw kennis en hun competenties aanscherpen met het arbeidsmarktgerichte en innovatieve opleidingsaanbod van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming, SYNTRA Vlaanderen. Er zijn meer dan 500 ondernemersopleidingen, onderverdeeld in 28 sectoren, in zowel dag- als  avondonderwijs.

De centra voor volwassenenonderwijs bieden ook opleidingen voor zelfstandigen en ondernemers aan. Zo bestaan er opleidingen rond het uitwerken van een goed ondernemingsplan.

Subsidies voor opleidingen

Bent u zelfstandige en volgt u een opleiding? Dan kunt u subsidies krijgen via de kmo-portefeuille. In de pijler opleiding bedragen de subsidies 40% voor een kleine onderneming (met een maximale steun van 10.000 euro per jaar) en 30% voor een middelgrote onderneming (met een maximale steun van 15.000 euro per jaar)

Contact

Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen

Adres
Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen
Kanselarijstraat 19
1000 Brussel
België
Telefoon
02 227 63 93
Fax
02 217 46 12
E-mail
Website
Adres
Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen
Koningin Maria Hendrikaplein 70
9000 Gent
België
Telefoon
02 227 63 93
Fax
02 217 46 12
E-mail
Website