chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Scholing en opleiding voor startende ondernemers

  Scholing en opleiding voor startende ondernemers

  Droomt u ervan uw eigen zaak te hebben, maar twijfelt u of u de juiste kwalificaties hebt? Via opleiding en bijscholing zorgt u ervoor dat uw zaak een succes wordt. U kunt een opleiding volgen als u start met uw eigen zaak, maar ook tijdens uw loopbaan als zelfstandige zijn er bijscholingsmogelijkheden. De overheid moedigt dat aan met subsidies via de kmo-portefeuille.

  Basiskennis bedrijfsbeheer

  Wie in België een eigen zaak wil oprichten, moet kunnen aantonen dat hij of zij over een basiskennis bedrijfsbeheer beschikt. In veel gevallen kunt u dat al aantonen met uw diploma of getuigschrift.

  Hebt u geen diploma en ook geen nuttige praktijkervaring waarmee u kunt aantonen dat u over een basiskennis bedrijfsbeheer beschikt? Dan kunt u een getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer behalen door een examen af te leggen. Sinds 1 januari 2015 staat het Agentschap Ondernemen daarvoor in. U kunt u voorbereiden op dat examen met een syllabus. U moet de leerstof echter zelf instuderen, de overheid organiseert geen lessen of cursussen. U kunt eventueel wel een cursus ‘basiskennis bedrijfsbeheer’ volgen bij Syntra, het centrum voor praktijkgerichte ondernemersopleidingen. Na het volgen van die cursus kunt u ook het attest ‘basiskennis bedrijfsbeheer’ behalen.

  Voor sommige beroepen of activiteiten moet u ook uw beroepsbekwaamheid kunnen bewijzen. Dat geldt onder meer voor beroepen als schrijnwerker, opticien, kapper, slager, bakker … Beroepsbekwaamheid kunt u aantonen met een diploma van een bepaalde opleiding, of u kunt een examen afleggen via de Centrale Examencommissie.

  De VDAB helpt u bij het starten van een eigen zaak

  De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) organiseert op regelmatige basis de opleiding ‘Starten met een eigen zaak’. Naast de gewone opleiding heeft de VDAB ook een gratis online cursus over het starten met een eigen zaak, die u in uw eigen tempo en in uw eigen tijd kunt volgen.

  Ondernemersopleidingen

  Tijdens uw loopbaan als zelfstandige kunt u uw kennis en hun competenties aanscherpen met het arbeidsmarktgerichte en innovatieve opleidingsaanbod van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming, SYNTRA Vlaanderen. Er zijn meer dan 500 ondernemersopleidingen, onderverdeeld in 28 sectoren, in zowel dag- als  avondonderwijs.

  De centra voor volwassenenonderwijs bieden ook opleidingen voor zelfstandigen en ondernemers aan. Zo bestaan er opleidingen rond het uitwerken van een goed ondernemingsplan.

  Subsidies voor opleidingen

  Bent u zelfstandige en volgt u een opleiding? Dan kunt u subsidies krijgen via de kmo-portefeuille. In de pijler opleiding bedragen de subsidies 40% voor een kleine onderneming (met een maximale steun van 10.000 euro per jaar) en 30% voor een middelgrote onderneming (met een maximale steun van 15.000 euro per jaar)

  Contact

  Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen

  Adres
  Kanselarijstraat 19
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  02 227 63 93
  Fax
  02 217 46 12
  E-mail
  Website
  Adres
  Koningin Maria Hendrikaplein 70
  9000 Gent
  België
  Telefoon
  02 227 63 93
  Fax
  02 217 46 12
  E-mail
  Website