Afronden op 0 of 5 eurocent

Handelaars en beoefenaars van een vrij beroep mogen het totale te betalen bedrag op het kasticket van hun klanten afronden op het dichtste veelvoud van 0 of 5 eurocent. Het is de bedoeling op die manier het gebruik van de muntstukken van 1 en 2 eurocent geleidelijk te verminderen.

Het eindbedrag op het kasticket wordt bij contante betaling afgerond op 0 cent of 5 cent. 13,37 euro, bijvoorbeeld, wordt afgerond op 13,35 euro. Een bedrag van 7,89 euro wordt 7,90 euro.

De handelaar of beoefenaar van een vrij beroep kiest vrij of hij meedoet met de afronding. Afronden mag op voorwaarde dat:

  • de betaling gebeurt in de fysieke aanwezigheid van de consument
  • alleen het totaalbedrag van het kasticket wordt afgerond (en dus niet artikel per artikel)
  • het kasticket of het bewijsstuk  het niet-afgeronde totaalbedrag én het afgeronde totaalbedrag toont
  • de handelaar met een goed zichtbaar pictogram duidelijk maakt dat hij de afrondingsregel toepast.

Opgepast: het afronden geldt niet voor geneesmiddelen. Als u geneesmiddelen of magistrale bereidingen koopt bij uw apotheker, mag die het totaalbedrag van uw aankopen niet afronden.

De munten van 1 en 2 eurocent blijven een wettig betaalmiddel. Ze worden niet buiten omloop gesteld en behouden hun waarde. U mag ze nog altijd gebruiken en aanvaarden (bijvoorbeeld als een handelaar u geld teruggeeft). Het heeft geen zin naar de bank te gaan om de muntstukken binnen te brengen

Contact

Federale Overheidsdienst Economie, Middenstand, KMO en Energie

Adres
Federale Overheidsdienst Economie, Middenstand, KMO en Energie
City Atrium C
Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel
België
Telefoon
0800 120 33
Fax
0800 120 57
E-mail
Website
Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 17:00