Afronden op 0 of 5 eurocent

Sinds 1 oktober 2014 mogen handelaars en beoefenaars van een vrij beroep het totale te betalen bedrag op het kasticket van hun klanten afronden op het dichtste veelvoud van 0 of 5 eurocent. Het is de bedoeling op die manier het gebruik van de muntstukken van 1 en 2 eurocent geleidelijk te verminderen.

Het eindbedrag op het kasticket wordt bij contante betaling afgerond op 0 cent of 5 cent. 13,37 euro, bijvoorbeeld, wordt afgerond op 13,35 euro. Een bedrag van 7,89 euro wordt 7,90 euro.

De handelaar of beoefenaar van een vrij beroep kiest vrij of hij meedoet met de afronding. Afronden mag op voorwaarde dat:

  • de betaling volledig of gedeeltelijk contant gebeurt (met cash geld of met maaltijdcheques, ecocheques of cadeaucheques); het bedrag mag niet worden afgerond als u volledig met uw bankkaart betaalt.
  • het totaalbedrag van het kasticket wordt afgerond (en dus niet artikel per artikel)
  • de handelaar consequent afrondt, dus zowel naar boven als naar beneden
  • de handelaar met een goed zichtbaar pictogram duidelijk maakt dat hij de afrondingsregel toepast.

Opgepast: het afronden geldt niet voor geneesmiddelen. Als u geneesmiddelen of magistrale bereidingen koopt bij uw apotheker, mag die het totaalbedrag van uw aankopen niet afronden.

De munten van 1 en 2 eurocent blijven een wettig betaalmiddel. Ze worden niet buiten omloop gesteld en behouden hun waarde. U mag ze nog altijd gebruiken en aanvaarden (bijvoorbeeld als een handelaar u geld teruggeeft). Het heeft geen zin naar de bank te gaan om de muntstukken binnen te brengen

Contact

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Adres
FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
City-Atrium C
Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel
Belgiƫ
Telefoon
0800 120 33
Fax
0800 120 57
E-mail
Website
Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 17:00