chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vergunningen en regelgeving in de horeca

  Vergunningen en regelgeving in de horeca

  Van sterrenrestaurants tot gezellige eet- en praatcafés: Vlaanderen heeft een rijk en divers aanbod aan kwaliteitsvolle en gezellige horecazaken, waar klanten terechtkunnen voor een lekker hapje of drankje. In de Vlaamse cultuur en samenleving neemt de horecasector een belangrijke plaats in.

  Is werken in de horeca uw passie? Droomt u ervan ooit uw eigen café, restaurant, brasserie of broodjeszaak te openen? Dan zetten wij hier enkele belangrijke regels en voorschriften voor u op een rijtje. Vanwege het specifieke karakter van de horeca heeft de overheid regels vastgelegd die misbruiken in de sector moeten tegengaan en die de kwaliteit en voedselveiligheid in onze horeca moeten waarborgen.

  Invoering van een geregistreerde-kassasysteem

  Om fraude te bestrijden, moeten horeca-uitbaters sinds kort met een geregistreerde kassa werken. In 2015 wordt de geregistreerde kassa gefaseerd ingevoerd in de sector. Vanaf 2016 zal elke horecaondernemer die minstens 10 procent van zijn omzet uit voeding haalt die ter plaatse wordt geconsumeerd, met een geregistreerde kassa moeten werken.

  Gelegenheidswerk in de horeca

  Gelegenheidswerk is de sporadische tewerkstelling van een werknemer gedurende een maximaal aantal arbeidsdagen per jaar en komt vooral voor in de horeca. Heel wat horecazaken zijn namelijk afhankelijk van de flexibele inzet van extra werkkrachten om hun zaak tijdens piekmomenten ('s avonds, in het weekend, bij mooi weer ...) open te houden.

  Flexi-jobs

  Door de invoering van flexi-jobs kunnen werkgevers in de horeca op een eenvoudige manier extra personeel inzetten tegen een betaalbare prijs. En een werknemer die minstens 4/5 bij één of meer andere werkgevers werkt, kan op een financieel voordelige manier bijklussen in de horeca.

  De werkgever sluit daarvoor een schriftelijke raamovereenkomst met de werknemer, met algemene afspraken over de samenwerking. Bij elke concrete nieuwe opdracht sluiten beide partijen dan een mondelinge of schriftelijke overeenkomst af. De uren die de flexi-jobwerknemer presteert, moeten in elk geval geregistreerd worden, bijvoorbeeld via de geregistreerde kassa.
  De werknemer ontvangt voor zijn prestaties een loon van minstens 9,5 euro (vakantiegeld inbegrepen). Hij betaalt op dat bedrag geen bedrijfsvoorheffing of socialezekerheidsbijdragen. De werkgever betaalt een eenmalige patronale bijdrage van 25 procent. Het loon is ook niet onderworpen aan de personenbelastingen: wat de werknemer bruto ontvangt, is dus meteen ook netto.

  Overurenregeling in de horeca

  Elke werknemer in de horeca kan zich tot 300 overuren per jaar laten uitbetalen. Dat betekent dat hij die uren niet hoeft te recupereren. Als de werkgever met een geregistreerde kassa (GKS) werkt, loopt dat aantal op tot 360 overuren. Op die netto-overuren zijn geen persoonlijke socialezekerheidsbijdragen verschuldigd en moet geen bedrijfsvoorheffing ingehouden worden. Het loon is ook niet onderworpen aan de personenbelastingen.

  Regels over de verkoop van alcohol

  Het is voor handelaars en horeca-uitbaters verboden:

  • alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min-16-jarigen
  • sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min-18-jarigen.

  Bij twijfel moet u nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, de vereiste leeftijd heeft bereikt. Dat kunt u door de koper te vragen zijn of haar identiteitskaart voor te leggen. Als verkoper hebt u altijd het recht om de alcohol te weigeren als de koper niet wil of kan aantonen dat hij oud genoeg is.

  Drankautomaten mogen geen alcohol en sterke drank aanbieden, omdat op die manier de leeftijd van de koper niet gecontroleerd kan worden.

  Rookverbod

  In België geldt een algemeen rookverbod in openbare ruimtes, op de werkvloer en in de horeca. Dat betekent dat u overal in uw horecazaak duidelijk zichtbare rookverbodsymbolen moet aanbrengen. U kunt er ook voor kiezen een aparte rookkamer te installeren.

  Voedselveiligheid

  Overal waar met eten wordt gewerkt, is een goede hygiëne van essentieel belang. Anders is er risico op voedselvergiftiging of andere infectieziekten. De overheid legt daarom bepaalde verplichtingen op, zodat de voedselveiligheid op elk moment gewaarborgd blijft.

  Vergoeding voor het afspelen van muziek

  Laat u muziek horen in uw horecazaak? Denk dan aan de vergoeding die u moet betalen aan de verenigingen van auteurs, producenten en uitvoerders van muziek (zoals SABAM). Er bestaan verschillende tarieven.

  Huur van een pand

  Als u een pand huurt voor uw café of restaurant, dan gelden de regels van de handelshuur. Daardoor bent u beter beschermd dan in het geval van een gewone huurovereenkomst. Zo wordt een handelshuurcontract afgesloten voor 9 jaar, zodat u de tijd krijgt om uw zaak ten volle uit te bouwen.

  Publicaties

  Mijn eigen zaak. Starten met kennis van zaken

  De brochure bevat een overzicht van de administratieve formaliteiten die een startende ondernemer moet vervullen.

  Contact

  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV)

  Adres
  Administratief Centrum Kruidtuin Food Safety Center
  Kruidtuinlaan 55
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  0800 13 550
  Fax
  02 211 82 60
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 12:0014:00 - 16:30