Gezond eten en drinken op school

Gezond eten en drinken op school

Kinderen kunnen best zo vroeg mogelijk leren wat gezonde voeding is. Naast het gezin speelt de school een belangrijke rol in het aanleren van goede en gezonde eetgewoonten.

Veilig eten en drinken op school

Heel wat scholen bieden zelf etenswaren, dranken of schoolmaaltijden aan aan hun leerlingen. Een school moet waken over de voedselveiligheid van de etenswaren die ze aanbiedt. Als school verlaagt u de risico's door een goede hygiëne na te streven en zelf regelmatig controles uit te voeren.

Veel scholen gebruiken kraantjeswater als drinkwater, of om eten klaar te maken. Sommige scholen gebruiken putwater. In beide gevallen zijn er een aantal zaken waarmee een school rekening moet houden.

Gezondheidsbeleid op school

Veilig eten en drinken is één zaak, maar van scholen wordt ook verwacht dat ze een gezondheidsbeleid uitwerken. Gezonde voeding is binnen dat gezondheidsbeleid een belangrijke pijler.

De website van de ‘Gezonde school’ is opgebouwd volgens de methodiek van zo'n ‘Gezonde school’. Het bevat talrijke tools om het gezondheidsbeleid op school verder uit te bouwen en didactische tips voor gezondheidseducatie in de klas. Ook specifiek voor gezonde voeding vindt u op de website een overzicht van didactische materialen en acties.  

Via hetzelfde overzicht van didactische materialen en acties vinden leerlingen en ouders heel wat inspiratie om mee te werken aan het gezondheidsbeleid op school. 

Subsidies voor gezonde voeding op school

Via subsidies voor gezonde voeding moedigt de Vlaamse overheid een gezondheidsbeleid op school aan. Veel kinderen eten bijvoorbeeld te weinig fruit, groenten en zuivelproducten als tussendoortje en kiezen te vaak voor snoep en gesuikerde dranken. Zowel scholen als ouders hebben een voorbeeldfunctie bij het aanleren van gezonde voedingsgewoonten. De Vlaamse overheid wil die krachten bundelen en streeft naar leerlingen die ‘het maken van gezonde keuzes’ de normaalste zaak van de wereld vinden.

Contact

Vlaams Instituut Gezond Leven

Adres
Vlaams Instituut Gezond Leven
Gustave Schildknechtstraat 9
1020 Brussel
België
Telefoon
02 422 49 49
Fax
02 422 49 59
Contactpagina
http://www.gezondleven.be/contact
Website