De toelatingsexamens arts en tandarts

Als u de opleiding geneeskunde of de opleiding tandheelkunde wil volgen aan een Nederlandstalige universiteit in België, moet u eerst slagen voor een toelatingsexamen: het toelatingsexamen arts voor de opleiding geneeskunde en het toelatingsexamen tandarts voor de opleiding tandheelkunde. Daarnaast moet u ook gunstig gerangschikt zijn, dat wil zeggen dat u tijdens het examen bij de hoogst scorende kandidaten moeten behoren, om te mogen starten met de opleiding. Het aantal kandidaten dat mag starten aan de opleiding wordt elk jaar opnieuw bepaald. Voor 2019 ligt het quotum startende studenten op 1153 voor de opleiding geneeskunde, en 147 voor de opleiding tandheelkunde.

In 2019 gaat het toelatingsexamen arts door op dinsdag 2 juli. Het toelatingsexamen tandarts gaat door op woensdag 3 juli

Voorwaarden

Er zijn geen specifieke toelatingsvoorwaarden tot het examen. U moet zich wel op voorhand inschrijven. Studenten uit het buitenland mogen deelnemen, net zoals leerlingen uit het 5de middelbaar, maar het resultaat is enkel geldig als u (ten laatste op 30 september van het kalenderjaar waarin u gunstig gerangschikt bent) in het bezit bent van een diploma secundair onderwijs

Het aantal keren dat u kunt deelnemen is onbeperkt.

Procedure

Inschrijven

Als u wil deelnemen aan het toelatingsexamen arts of tandarts moet zich eerst inschrijven. In 2019 kan dit van vrijdag 1 maart 9u tot en met woensdag 15 mei. 

Voorbereiding

Er zijn verschillende manieren waarop u zich kunt voorbereiden op het examen

Het examen

Lees meer over de inhoud en het verloop van het examen

Examenresultaten

Bekijk de voorwaarden om te slagen. De examenresultaten van 2019 worden bekendgemaakt op vrijdag 12 juli.

Bedrag

Het inschrijvingsgeld bedraagt 51 euro per examen. Wie zowel aan het toelatingsexamen arts als aan het toelatingsexamen tandarts wil deelnemen moet dus 2 keer inschrijvingsgeld betalen. 

Publicaties

Toelatingsexamens arts en tandarts. Infobrochure 2019

Wil je starten met de opleiding geneeskunde of tandheelkunde aan een Vlaamse universiteit? Dan moet je eerst slagen voor het toelatingsexamen voor arts of het toelatingsexamen voor tandarts. De brochure bevat alle informatie voor wie wil deelnemen aan de examens in 2019.

Contact

Toelatingsexamen Arts en Tandarts

Adres
Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen
Toelatingsexamen Arts en Tandarts
Koning Albert II laan 15
1210 Sint-Joost-ten-Node
België
Telefoon
1700
E-mail
Website
Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 19:00

Vanuit het buitenland draait u het nummer +32 2 553 17 00.