chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gezond eten en drinken op school

  Gezond eten en drinken op school

  Kinderen kunnen best zo vroeg mogelijk leren wat gezonde voeding is. Naast het gezin speelt de school een belangrijke rol in het aanleren van goede en gezonde eetgewoonten.

  Veilig eten en drinken op school

  Heel wat scholen bieden zelf etenswaren, dranken of schoolmaaltijden aan aan hun leerlingen. Een school moet waken over de voedselveiligheid van de etenswaren die ze aanbiedt. Als school verlaagt u de risico's door een goede hygiëne na te streven en zelf regelmatig controles uit te voeren.

  Veel scholen gebruiken kraantjeswater als drinkwater, of om eten klaar te maken. Sommige scholen gebruiken putwater. In beide gevallen zijn er een aantal zaken waarmee een school rekening moet houden.

  Gezondheidsbeleid op school

  Veilig eten en drinken is één zaak, maar van scholen wordt ook verwacht dat ze een gezondheidsbeleid uitwerken. Gezonde voeding is binnen dat gezondheidsbeleid een belangrijke pijler.

  De website van de ‘Gezonde school’ is opgebouwd volgens de methodiek van zo'n ‘Gezonde school’. Het bevat talrijke tools om het gezondheidsbeleid op school verder uit te bouwen en didactische tips voor gezondheidseducatie in de klas. Ook specifiek voor gezonde voeding vindt u op de website een overzicht van didactische materialen en acties.  

  Via hetzelfde overzicht van didactische materialen en acties vinden leerlingen en ouders heel wat inspiratie om mee te werken aan het gezondheidsbeleid op school. 

  Subsidies voor gezonde voeding op school

  Via subsidies voor gezonde voeding moedigt de Vlaamse overheid een gezondheidsbeleid op school aan.

  Scholen uit het basis- en secundair onderwijs kunnen deelnemen aan Tutti Frutti, een Vlaams project rond schoolfruit. Het principe is eenvoudig: de school kiest een vaste dag in de week waarop alle leerlingen samen een stuk fruit of groente eten als tussendoortje. Deelnemen kan op verschillende manieren.

  Scholen kunnen ook een subsidie krijgen voor het aanbieden van melk en zuivelproducten op school. Met deze steun willen de Vlaamse overheid en de Europese gemeenschap jongeren aanzetten om meer melk te drinken en andere zuivelproducten te gebruiken.

  Contact

  Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ)

  Adres
  Gustave Schildknechtstraat 9
  1020 Brussel
  België
  Telefoon
  02 422 49 49
  Fax
  02 422 49 59
  E-mail
  Website