chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Studiebegeleiding en advies bij studiekeuze

  Studiebegeleiding en advies bij studiekeuze

  Elke leerling of student wordt tijdens zijn studieloopbaan wel eens geconfronteerd met vragen over zijn studiekeuze. Ook ouders hebben soms vragen bij de studiekeuze van hun zoon of dochter. Zij kunnen met al hun vragen over studiekeuze in eerste instantie terecht bij de school zelf. 

  Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB)

  Niet alleen de school geeft advies bij studiekeuze. U kunt ook advies vragen aan een centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB). Het centrum voor leerlingenbegeleiding zal sowieso aan leerlingen en ouders advies verlenen op een aantal scharniermomenten, bv. bij de overgang van de lagere school naar de middelbare school.

  Bij sommige beslissingen in een schoolloopbaan is contact met het CLB zelfs verplicht, bijvoorbeeld bij de overstap van het gewoon naar het buitengewoon onderwijs. Voor het buitengewoon onderwijs is er immers een inschrijvingsverslag nodig dat afgeleverd wordt door het CLB.

  Onderwijskiezer

  De website Onderwijskiezer helpt leerlingen en ouders in hun zoektocht naar een geschikte studierichting of school. De site bevat vijf online tests voor kinderen en jongeren van verschillende leeftijden om zichzelf beter te leren kennen en hun interesses in bepaalde studierichtingen te ontdekken.

  Wat na het secundair onderwijs?

  Om leerlingen te helpen bij hun studie- of beroepskeuze op het einde van de middelbare school, vinden er elk jaar in alle Vlaamse provincies de studie-informatiedagen (SID-in's) plaats voor de laatstejaars van het secundair onderwijs en hun ouders. Ze kunnen er kennismaken met een brede waaier aan studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs.

  Ook de brochure ‘Wat na het secundair onderwijs?’ wil leerlingen helpen om de juiste keuze te maken.

  In het hoger onderwijs zijn de hogescholen en universiteiten verantwoordelijk voor het juist oriënteren en begeleiden van studenten. Studenten uit het hoger onderwijs kunnen terecht in de instelling waar ze zijn ingeschreven.

  De meeste hogescholen en universiteiten hebben een dienst voor studiebegeleiding en studieadvies. Over het algemeen kunt u de contactgegevens van de diensten vinden oner de rubriek ‘Studentenvoorzieningen’ op de websites van de hogescholen en universiteiten.

  Studierichtingen met goede jobkansen

  Denk bij het maken van een studiekeuze ook na over de jobkansen die een bepaalde studierichting biedt. Niet alle diploma's bieden evenveel kansen om later gemakkelijk een job te vinden.

  De Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) publiceert elk jaar een lijst van studierichtingen die het meeste kans bieden op werkzekerheid. Dit zijn studierichtingen die leiden tot beroepen waarvoor er op dit moment te weinig arbeidskrachten zijn op de arbeidsmarkt.

  Ook de VDAB publiceert elk jaar een overzicht van de knelpuntberoepen. Dat zijn alle banen waarvoor de vacatures in Vlaanderen moeilijk ingevuld raken. De lijst bevat elk jaar een aantal structurele knelpuntberoepen, zoals technische beroepen, verpleegkundigen, schoonmakers en anderen.