chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Subsidies aan scholen voor energiebesparende maatregelen

  Ook scholen kunnen financiële ondersteuning krijgen als zij investeren in rationeel energiegebruik of groene energie.

  Er zijn tegemoetkomingen van

  • Vlaamse overheid
  • Vlaamse elektriciteitsnetbeheerders (Infrax of Eandis)
  • eventueel ook het gemeente- of provinciebestuur.

  Op energiesparen.be (van het Vlaams Energieagentschap) staat een overzicht van premies voor scholen die willen investeren in energiebesparende maatregelen.

  ‘Klimaatmaatregelen’ in scholen

  Scholen kunnen nog tot 31 oktober 2017 een eenmalige subsidie aanvragen voor het afstellen van de verwarmingsinstallatie (tot 400 euro per verwarmingsinstallatie tot 100 kilowatt en tot 1400 euro per verwarmingsinstallatie boven 100 kilowatt).

  Het afstellen van verwarmingsinstallaties in scholen is een van de 11 klimaatmaatregelen waarmee scholen kunnen helpen bij de realisatie van de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse overheid.

  Publicaties

  Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een basisschool

  Vaak draait de verwarming in schoolgebouwen op volle kracht, ook wanneer er geen of weinig activiteiten zijn. Door een correcte afstelling van verwarmingsinstallaties kunnen scholen enorm besparen op energiekosten. Deze folder behandelt de aanpassing van de verwarmingsinstallatie in een basisschool.

  Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een secundaire school

  Vaak draait de verwarming in schoolgebouwen op volle kracht, ook wanneer er geen of weinig activiteiten zijn. Door een correcte afstelling van de verwarmingsinstallatie kunnen scholen enorm besparen op energiekosten. Deze folder behandelt de aanpassing van de verwarmingsinstallatie in een secundaire school.

  Rationeel energiegebruik: energiezorg in scholen

  Deze brochure maakt deel uit van een reeks over rationeel energiegebruik. De brochure bevat algemene informatie en tips om een school energievriendelijker te maken. Hoe start je een energiezorgsysteem op, wat is het nut van een energieboekhouding en hoe houd je die bij, wat leveren energieaudits op... De brochure sluit af met een aantal richtlijnen voor duurzaam bouwen en met een

  Rationeel energiegebruik: verwarming in scholen

  Deze brochure maakt deel uit van een reeks over rationeel energiegebruik in scholen en is bedoeld voor directies en energiecoördinatoren. Je vindt er een overzicht van verwarmingssystemen en systemen voor sanitairwarmwater en hoe je je school energiezuinig kan verwarmen.

  Rationeel energiegebruik: verlichting in scholen

  Deze brochure maakt deel uit van een reeks over rationeel energiegebruik in scholen en is bedoeld voor directies en energiecoördinatoren. Deze publicatie gaat specifiek over verlichtingstechnologieën en somt een aantal besparingsmogelijkheden op. Verder kan je onder andere lezen hoe twee scholen concreet te werk zijn gegaan bij de installatie van een nieuw verlichtingssysteem en wat de

  Rationeel energiegebruik: isolatie en ventilatie in scholen

  Deze brochure maakt deel uit van een reeks over rationeel energiegebruik in scholen en is bedoeld voor directies en energiecoördinatoren. Ze beschrijft verschillende isolatiematerialen met hun voor- en nadelen. Vervolgens komen ook een aantal ventilatiesystemen aan bod en vind je er twee praktijkvoorbeelden van renovaties

  Energie op school. Bewust omgaan met energie in het secundair onderwijs

  Het themapakket helpt je om je engagement als MOS-school op het vlak van energie waar te maken. Het pakket is dan ook afgestemd op het MOS-stappenplan dat je o.a. terugvindt in de handleiding 'Wij zijn van het milieu' en de MOS-leidraad voor het secundair onderwijs. Het pakket zit boordevol sensibilisatie- en inventarisatie-ideeën. Het zet je aan maatregelen te bepalen en uit te voeren. Een

  Veelgestelde vragen