chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Voorschot op een school- of studietoelage

  Het kan een tijdje duren voor uw aanvraag verwerkt is. Als u het financieel moeilijk hebt, kunt u een voorschot aanvragen op uw school-of studietoelage.

  Voorschot op de studietoelage (Hoger Onderwijs)

  U gaat hiervoor langs bij de sociale dienst van uw onderwijsinstelling (Hoger Onderwijs). Zij kunnen aan de hand van een simulatie inschatten of u recht hebt op een toelage en op welk bedrag. Op basis daarvan kunnen zij u een voorschot toekennen.

  Uitbetaling van het voorschot

  De onderwijsinstelling stort het voorschot op de rekening van de student. De onderwijsinstelling sluit met de student hierover een contract af en verwittigt de afdeling School- en Studietoelagen van het uitbetalen van het voorschot.

  Als uw toelage wordt goedgekeurd zal de afdeling School- en Studietoelagen het voorschotbedrag rechtstreeks terugstorten aan de studentenvoorziening. U krijgt dan enkel het restsaldo op uw rekening.

  Aanvraag afgekeurd

  Als nadien blijkt dat u toch geen recht hebt op een toelage, dan moet u het voorschot terugbetalen. In principe springen de studentenvoorzieningen hier heel voorzichtig mee om en is het risico op een afkeuring nadien klein als u alle nuttige informatie voor een simulatie hebt bezorgd.

   

  Voorschot op de schooltoelage (Kleuter-, lager- en secundair onderwijs)

  Ook OCMW's kunnen een voorschot op de toelage geven. Deze voorschottenregeling kan verschillen van OCMW tot OCMW. Informeer u hierover bij uw OCMW zelf.