chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Dierenwelzijn toegevoegd aan het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie

  Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) geeft volgens het Vlaams Regeerakkoord van 23 juli 2014 invulling aan het Vlaams beleid rond Dierenwelzijn. Dierenwelzijn is een bevoegdheid die met de zesde staatshervorming naar de gewesten overgeheveld werd. Het Vlaams Regeerakkoord bepaalde dat Dierenwelzijn toegevoegd werd aan het Departement LNE.

  “Met het welzijn van gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren, laboratoriumdieren en dieren in circussen, dierentuinen, dolfinaria, krijgt het Departement LNE er een belangrijke en maatschappelijk gevoelig liggende kerntaak bij”, aldus Jean-Pierre Heirman, secretaris-generaal van het Departement LNE. 19 ambtenaren waarvan 15 dierenartsen van de federale overheidsdienst Volksgezondheid komen op 1 januari 2015 over naar het Departement LNE. Ondertussen werken zij wel al in opdracht van het departement. In een overgangsprotocol, ter aanvulling van de bijzondere wet op de Staatshervorming, worden de modaliteiten tot 31 december 2014 geregeld. Het Departement LNE neemt zowel de verantwoordelijkheid van de Beleidscel Dierenwelzijn, als de controles op het terrein door het team van dierenartsen over. Dr. Sc. Ludo Holsbeek werd binnen het departement aangeduid als projectleider voor de overdracht van de federale bevoegdheid en de uitbouw van een Vlaamse dienst Dierenwelzijn.  

  Vlaanderen moet op 1 januari 2015 invulling geven aan een eigen Raad voor Dierenwelzijn, een Dierentuincommissie en een Deontologische Commissie voor dierproeven.

  Alle informatie over Dierenwelzijn is te vinden via http://www.vlaanderen.be/nl/natuur-en-milieu#dieren

  Brigitte Borgmans
  woordvoerder LNE