Weliswaar brengt dossier over welzijn voor gevangenen

DOSSIER: Welzijn voor gevangenen

Weliswaar, het vakmagazine van de Vlaamse overheid voor de welzijns- en gezondheidssector, brengt in zijn februarinummer 2015 een dossier over welzijn voor gevangenen. ‘In de gevangenis zitten’ is een uitdrukking die niet helemaal strookt met de werkelijkheid. Er bewéégt wat in de gevangenis. Gedetineerden in Brugge dansen, in Beveren wandelen ze met stappentellers en overal in Vlaanderen wordt er hard gewerkt in de gevangenisateliers. Weliswaar verwelkomt ook de justitieassistenten die sinds de recente zesde staatshervorming tot het Vlaamse welzijnsbeleid behoren.

Ook nog in deze editie:

Coverstory: De Beslissers
Sommige mensen moeten voortdurend zwaarwichtige beslissingen nemen. Over gezondheid. Over leven en dood. Over gezin of pleeggezin. Weliswaar spreekt met die beslissers over hun verantwoordelijkheden.

“De breuklijn tussen profit en non-profit is gigantisch.”
Voor zijn boek ‘Het nieuwe non-profit management’ interviewde Tom Bosman negen toppers uit de sector over de verschillen tussen profit- en non-profitmanagement. Weliswaar sprak met Peter Leyman (ex-Volvo Cars Gent, nu beschutte werkplaats Ryhove) en Fons Leroy (VDAB). Op Weliswaar.be lees je het interview met social managers Inge Vervotte (vzw Emmaüs) en Bogdan Vanden Berghe (11.11.11).

Nieuwe reeks: Denkers in welzijn
“Niet de regels, maar de mensen”

Het lijkt erop dat we alles weten over ons leven. Wat goed en slecht voor ons is. Hoe we onszelf kunnen verbeteren. Wat onze statistische kansen zijn op een lang en gelukkig leven – en het tegendeel. Welzijnswerker Eddy Van Tilt zegt dat die overvloed aan rationele kennis niet altijd in ons voordeel is. Een welzijnszorg die te veel leunt op de positieve wetenschappen verliest de mens uit het oog.

Meer op www.weliswaar.be/122

Weliswaar.be is een magazine en een website van de Vlaamse overheid voor iedereen die actief is in de sectoren welzijn, volksgezondheid en gezin. Geïnteresseerden kunnen zich gratis abonneren via www.weliswaar.be.

Nico Krols
Woordvoerder