Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fijn werken in een groot divers netwerk

Fijn werken in een groot divers netwerk

Hoe meer divers een groep is op vlak van afkomst, handicap of geaardheid, hoe meer je elkaar te vertellen hebt.
PKP

Pritty Kaur Palwinder

Het secretariaat van de afdeling organiseren, dossiers opvolgen, parlementaire vragen bijhouden, stafvergaderingen beleggen: als managementondersteuner is Pritty Kaur Palwinder van veel markten thuis. Binnenlands bestuur is haar terrein: "Elke dag leer ik bij over wetgeving en dat interesseert me enorm."

Even zoeken

"Mijn studies waren niet makkelijk. Toen ik 12 jaar geleden naar België kwam wonen, was het zoeken. Ik kende het schoolsysteem niet, scholen wisten niet goed waar ik op mijn plek zou zitten. Het enige wat ik zeker wist, was dat ik iets wilde doen waarbij ik met politiek in contact kwam. Maar eigenlijk heb ik nooit de juiste studierichting gevonden."

Zonder diploma op zak begon Pritty te werken bij de gemeente. Daar haalde ze alsnog een diploma middelbaar onderwijs. "Ik wilde hogerop, vooruit. De grote overheidsgebouwen in de steden trokken me aan. Daar kon ik met politiek en beleid in contact komen, daar wilde ik heen."

"Online zocht ik naar vacatures bij de overheid. Via een sollicitatie in Antwerpen kwam ik in een werfreserve terecht. Zo kon ik wat later solliciteren voor een vacature in Leuven. Na verschillende proeven kon ik daar beginnen. Door een interne reorganisatie kwam ik uiteindelijk terecht waar ik van droomde: de overheidsgebouwen in Brussel."

Ik ben nieuwsgierig en hou van afwisseling. Daarom ben ik erg blij met het diverse takenpakket en met de vele opleidingsmogelijkheden die de Vlaamse overheid biedt.
Portret van vrouw die telefoneert
© Joris Bulckens

Blijven bijleren

Blijven bijleren binnen een job, dat vindt Pritty cruciaal. "Ik ben nieuwsgierig en hou van afwisseling. Daarom ben ik erg blij met het diverse takenpakket en met de vele opleidingsmogelijkheden die de Vlaamse overheid biedt."

"Het is fijn om hier te werken. Ik startte in een periode waarin er net heel veel ging veranderen, en toch was er plaats voor coaching. Mijn collega's waren open, nieuwsgierig en behulpzaam. Ik voelde me erg welkom en was blij om terecht te komen in een groot netwerk: zo leer je veel nieuwe mensen kennen. En op onze dienst zijn we er om mensen te helpen. Dat vind ik persoonlijk heel belangrijk. Soms help je mensen ook gewoon door te luisteren, door begrip te tonen of door mee te proberen zoeken naar een oplossing. Dat doe ik graag."

Verschil moet er zijn

"Toen ik begon, voelde ik me direct geaccepteerd. Niemand zag me als de buitenlander die er niet bij hoort. Dat vind ik een positieve houding, want verschil moet er zijn. Hoe meer divers een groep is op vlak van afkomst, handicap of geaardheid, hoe meer je elkaar te vertellen hebt. Het helpt om de angst voor wat je niet kent, om te zetten in begrip voor elkaar. Bovendien kan je ontzettend veel van elkaar leren."

Op het werk speelt haar eigen afkomst zeker een rol, vindt Pritty. "Ik kom uit India. Daar ben ik geboren, het bepaalt wie ik ben. Je neemt hoe dan ook dingen mee uit je opvoeding. Bij mij is dat bijvoorbeeld spiritualiteit. Dat maakt dat ik erg de nadruk leg op positief denken. Ik merk dat mijn collega's dat appreciëren, bijvoorbeeld als ze zeggen "daar is ons zonnetje terug"."

"Als ik terugkijk op mijn parcours, had ik nooit gedacht dat ik met mijn achtergrond bij de Vlaamse overheid zou kunnen terechtkomen. En toch zit ik hier nu. Ik ben er trots op dat ik die kans ook heb gegrepen."