chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Jij bent de baas van je carrière

  Hoe zorg je ervoor dat iedereen evenveel sollicitatiekansen krijgt en evenveel doorgroeimogelijkheden? Hoe creëer je stageplaatsen voor jongeren met een handicap? Hoe maak je gebouwen en diensten toegankelijker, ook digitaal? Over deze en nog veel meer vragen buigt Alona Lyubayeva zich elke dag, samen met haar 12-koppig team. Als Vlaams Diversiteitsambtenaar houdt ze ervan om het beleid mee aan te sturen. Haar doel: werk werkbaarder maken voor iedereen.

  Niet alleen anders mogen zijn, maar ook anders mogen denken, dat is diversiteit.

  Wat betekent diversiteit op de werkvloer?

  “Diversiteit is niet enkel een meerwaarde, maar onontbeerlijk in het HR-beleid van de Vlaamse overheid. We moeten immers een afspiegeling zijn van de samenleving. Maar diversiteit mag niet enkel op papier bestaan. Als leidinggevenden teamleden rondom zich verzamelen van een ander geslacht, met een andere huidskleur of met een beperking, maar met exact dezelfde opinie en kijk op de wereld als zijzelf, dan zorgen ze enkel voor kopieën. Zo is diversiteit niet divers. Je moet ook afwijkende opinies toelaten in je team. Echt openstaan voor mensen met een andere levenservaring. Niet alleen anders mogen zijn, maar ook anders mogen denken, dat is diversiteit.”

  Het geheim van een goede leidinggevende?

  “Voor mij is dat medewerkers de nodige ruimte en verantwoordelijkheid geven, respect tonen en hen zelf hun opdracht laten invullen. Als leidinggevende moet je daarbij duidelijk communiceren, informeren en coachen. Ik heb liever 90% resultaat van het werk dat iemand zelf heeft gedaan, dan 100% van mijn eigen aanpak. Jonge mensen opvolgen tot ze kunnen zwemmen, is een risico dat ik doelbewust neem om hen te laten groeien. Daarnaast los ik conflicten op door echt te praten, niet door zomaar emoties te ventileren. Ook humor vind ik belangrijk. Al ben ik zelf niet zo grappig, ik sta er wel voor open. Dat creëert een ontspannen sfeer bij scherpe deadlines. Uiteraard zweer ik bij een divers team, dat verhoogt de creativiteit. Een brainstorm levert veel meer op met medewerkers van verschillende achtergronden”

  Geen streefcijfers behalen voor diversiteitsdoelstellingen, maar echte gedragsverandering creëren bij leidinggevenden. Dat is de grootste uitdaging.

  Je grootste uitdaging?

  “Geen streefcijfers behalen voor diversiteitsdoelstellingen, maar echte gedragsverandering creëren bij leidinggevenden. Hen van de meerwaarde overtuigen, zodat ze diversiteit als een serieus onderdeel van hun job beschouwen. We helpen hen omgaan met diversiteit binnen hun organisatie. Zo wordt de Vlaamse overheid een aantrekkelijke werkgever voor iedereen. Niet enkel door voor jobs te zorgen, maar ook door iedereen te helpen groeien.”

  Hoe combineer je werk en privé?

  “Vijf jaar geleden had ik deze job niet kunnen doen. Mijn kinderen waren toen nog te jong en ik wilde er genoeg voor hen zijn. Maar mijn job valt beter te combineren dan ik dacht. Ik ga zeer bewust om met mijn werk, anders verdrink ik erin. Ik blokkeer bijvoorbeeld bepaalde dagen om thuis te werken, werk soms minder tijdens de week en meer in het weekend en mijn computer gaat uit tijdens mijn vakantie.”

  Mijn job valt beter te combineren dan ik dacht. Ik ga zeer bewust om met mijn werk, anders verdrink ik erin.

  Het leukste aan je job?

  “Voor mij is dat een combinatie van werken met leuke mensen in een dynamische omgeving en een maatschappelijke meerwaarde kunnen betekenen. Iemand helpen door zijn/haar probleem mee op te nemen in het beleid en dan vaststellen dat er effectief iets verandert, geeft een boost. Maatschappelijk relevant werk doen dat resultaat oplevert, vind ik heerlijk.”

  Tips voor wie een topfunctie ambieert?

  Bereid je goed voor en praat met familie en vrienden die je willen steunen. Spring als je ambitie hebt, maar zorg dat je kan zwemmen. Goed nadenken over de impact van een zware job op jezelf en je omgeving is een must. Vrouwen twijfelen in het algemeen langer, maar een job hoeft niet voor de rest van je leven te zijn. Je moet er vooral energie uithalen, anders doe je beter iets anders. En dat is ook OK. Jij bent de baas van je carrière.

  Meer weten over diversiteit binnen de Vlaamse overheid? overheid.vlaanderen.be/diversiteitsbeleid