Gedaan met laden. U bevindt zich op: Enkel doordat we met heel het team aan dezelfde kar trekken en met passie bezig zijn, kunnen we mooie resultaten neerzetten

Enkel doordat we met heel het team aan dezelfde kar trekken en met passie bezig zijn, kunnen we mooie resultaten neerzetten

We willen ervoor zorgen dat mensen kunnen genieten van de natuur.
LH

Lise Hendrick

Regiobeheer Hoge Kempen (Agentschap voor Natuur en Bos, Hasselt)

De ene dag focust ze op tractors herstellen, de andere dag staat ecologie centraal. Soms is ze te vinden op het terrein, een andere keer overlegt ze met het team of werkt ze aan de planning. Als regiobeheerder voor natuur en bos begeleidt Lise (37) een team van onder meer arbeiders en boswachters, elk met een eigen expertise. "Terwijl de ene boswachter heel veel weet over jacht, is de andere gespecialiseerd in waterhuishouding."

Als regiobeheerder is Lise zelf van alle markten thuis: "Omdat ik met zoveel verschillende dingen bezig ben, weet ik nooit precies hoe mijn dag er zal uitzien. Dat is tof. Ik ben geen specialist, maar weet van veel dingen een beetje."

Gebeten door natuur

Samen met haar team werkt ze aan een omvangrijk doel. "We willen ervoor zorgen dat mensen kunnen genieten van de natuur. Ze moeten kunnen komen wandelen, fietsen, noem maar op. Tegelijk willen we zorg dragen voor onze bossen en natuurgebieden en ze ecologisch beheren. Daarnaast mogen we ook de economische waarde niet uit het oog verliezen. Hout bijvoorbeeld is een belangrijke grondstof voor de industrie."

Al van jongs af aan is Lise gebeten door natuur. "Tijdens mijn eerste job deed ik onderzoek voor een studiebureau. Nadien ging ik bij de provincie aan de slag. Toen daar een plaats vrijkwam om te werken rond bosgroepen in privébeheer, ben ik mijn passie voor natuur gevolgd. Het was een periode waarin ik voornamelijk werkte voor boseigenaars. Heel verdienstelijk en leerrijk, maar ik merkte dat ik op zoek was naar iets met meer maatschappelijke impact."

"Vlaanderen bezit meer dan 9.000 hectare aan bos- en natuurgebied. Het is het grootste groenbedrijf in Vlaanderen. Toen ze een regiobeheerder zochten, heb ik niet geaarzeld om te solliciteren. Liever dan te werken voor privé-eigenaars, wilde ik iets doen voor de natuur en de maatschappij."

Ik wilde iets doen voor de natuur en de maatschappij.
Portret van vrouw (Agentschap Natuur & Bos) die tak van boom vasthoudt.
© Joris Bulckens

Een stevige uitdaging

"De overstap van werken voor bosgroepen in privé-beheer naar de Vlaamse overheid was groter dan gedacht, omdat de culturen zo verschillend zijn," stelt Lise. "Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Bij de Vlaamse overheid kan ik flexibel werken. Er is altijd standaard werk dat moet gebeuren, maar eigen initiatief wordt op prijs gesteld. Bovendien zijn er tal van vormingsmogelijkheden. Ook de logistieke ondersteuning is enorm. We beschikken over een bedrijfsrestaurant, kinderopvang, noem maar op."

"Dankzij mijn job ondervind ik nu van heel dichtbij hoe het bosbeheer in Vlaanderen evolueert. Vroeger was een boswachter een soort van 'groene politie'. Nu is het veel meer een gastheer geworden die een groeiend aantal bezoekers ontvangt en alles in goede banen leidt. Dat vraagt organisatorisch een hele reorganisatie waar we volop mee bezig zijn. Een enorme uitdaging, maar ik ga ze graag aan omdat ze zo relevant is."

Lise beseft dat dit zonder haar collega's niet zou lukken. Ze hecht dan ook veel belang aan teamwerk. "Enkel doordat we met heel het team aan dezelfde kar trekken en met passie bezig zijn, kunnen we mooie resultaten neerzetten. In team werken helpt ons bovendien om om te gaan met kritiek, of om de almaar stijgende werkdruk aan te pakken. Samen staan we zeker sterker!"

Meer weten over het natuurbeheer in Vlaanderen? www.natuurenbos.be(opent in nieuw venster)