H. Consciencegebouw, Brussel - Masterplan renovatie

Bouwheer
AXA
Bedrag
€ 13.000.000,00
Aannemer
AXA
Ontwerper
Conix RDBM Architecten
Status
Opgeleverd 2018

Begin 2016 startte de renovatie van het Hendrik Consciencegebouw. Tijdens de werken bleef het hele gebouw in gebruik.

Ambtenaren en bezoekers komen binnen in nieuwe inkomzone

De nieuwe inkom wordt in de voorgevel geacentueerd door een opvallende metalen luifel. Binnenin werd gekozen voor lichte kleuren en afwerkingen in hout. Verder werd de inkomhal opengewerkt voor extra licht.

De inkomzone loopt over in een gezellige koffiebar en bijhorende loungeruimte en geeft verder toegang tot de balie, de loketten, het auditorium, de receptieruimte en het vergadercentrum op de eerste verdieping.

Een nieuw concept in het restaurant

Het restaurant is groot en lichtrijk. Het weloverwogen materiaalgebruik en een doordachte inrichting dragen bij aan een goede akoestiek. Als kers op de taart werd de bestaande, niet toegankelijke binnentuin omgevormd tot een aangenaam en ruim terras, een oase van rust middenin de stad.
De ambtenaren stellen er zelf hun maaltijd samen om voedselverlies te beperken, ze betalen aan de zelfscankassa's en ze sorteren hun afval in de afruimzones.

Vergaderen in een vergadercentrum

Vanuit de inkomhal krijg je via een monumentale trap toegang tot de eerste verdieping die werd ingericht als vergadercentrum. Het vergadercentrum omvat een veertigtal vergaderzalen, een ontvangsbalie, twee polyvalente zalen en een aantal wachtruimtes en koffiehoeken.

Een andere manier van werken

Op de kantoorverdiepingen werden de principes van Het Nieuwe Werken geïntroduceerd. Open werkplekken, wachtruimtes, koffiehoeken wisselen af met concentratiecockpits en vergaderzalen.

Duurzaamheid

Bij deze renovatie was er bijzondere aandacht voor duurzaamheid: de technische installaties werden aangepast, de verlichting werd vervangen door led-verlichting en er werden zonnepanelen geïnstalleerd. Het meubilair is voor een groot deel gerecupereerd of refurbished. Het Consciencegebouw heeft na deze renovatie het milieu-certificaat ‘BREEAM-excellent’ behaalt.

Op woensdag 19 september 2018 werd het gebouw officieel geopend.