chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Nieuwe domeinen .vlaanderen en .brussels voor websites

  Wie een website beheert, kan naast .be of .com nieuwe topleveldomeinen toevoegen aan de naam van de website (url), waaronder .vlaanderen. DNS Belgium beheert de domeinnamen voor de nieuwe extensies .vlaanderen en .brussels.

  De lancering van .vlaanderen en .brussels is gestart op 1 september 2014. De toewijzing van de domeinnamen verliep in 5 fases.

  Fase 1: Geregistreerde merken - 1 september tot 1 oktober 2014

  Merkhouders waarvan de merknaam ingeschreven is bij de ‘Trademark Clearinghouse’ konden een aanvraag indienen voor ‘merknaam.vlaanderen’ of ‘merknaam.brussels’.

  De toewijzing gebeurde volgens het principe ‘first come, first served’. Wie het eerst een aanvraag heeft ingediend, zal de domeinnaam dus mogen claimen.

  De aanvraag voor geregistreerde merken kostte 400 euro.

  Fase 2: Overheidsinstellingen en organisaties - 2 oktober tot 3 november 2014

  In België gevestigde overheidsinstellingen, bedrijven en organisaties konden een aanvraag indienen voor ‘naamorganisatie.vlaanderen’ of ‘naamorganisatie.brussels’.

  Alle aanvragen werden verzameld. Als verschillende partijen dezelfde domeinnamen hadden gevraagd, dan werd die domeinnaam geveild.

  De aanvraag voor overheden en organisaties kostte 100 honderd euro.

  Fase 3: Particulieren - 13 november tot 15 december 2014

  Iedereen die een geldige Belgische eID-kaart en de Belgische nationaliteit heeft, kon een aanvraag indienen voor ‘familienaam.vlaanderen’ of ‘familienaam.brussels’ (al dan niet in combinatie met voornaam of initiaal).

  De toewijzing gebeurde volgens het principe ‘first come, first served’. Wie het eerst een aanvraag heeft ingediend, zal de domeinnaam dus mogen claimen.

  Om het lokale gebruik van nieuwe extensies te stimuleren gold tijdens deze fase een kostprijs van 1 euro in plaats van de gebruikelijke abonnementskost van 20 euro.

  Fase 4: ‘Landrush’ - 16 december 2014 tot 15 januari 2015

  Iedereen kon om het even welke .vlaanderen- en .brussels-domeinnaam registreren.

  Alle aanvragen werden verzameld. Als verschillende partijen dezelfde domeinnamen hadden gevraagd, dan werd die domeinnaam geveild.

  De registratie kostte 20 euro voor 1 jaar.

  Fase 5: Vrije registraties - sinds 20 januari 2015

  Sinds 20 januari 2015 is de markt voor de nieuwe domeinnamen helemaal vrij. Voortaan kan iedereen vrij .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen registreren, zoals dat het geval is voor .be. Er gelden dus geen specifieke toekenningsregels. Enkel het first come, first served-principe geldt (geen veiling meer).