
714 beslissingen gevonden
Toon alle beslissingenMinisterraad van 20 april 2018
-
Operationalisering leerlingenbegeleiding
, op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits en minister Jo VandeurzenIn het kader van de uitwerking van de conceptnota 'Krijtlijnen voor een hervorming van de leerlingenbegeleiding in Vlaanderen', en na onderhandelingen, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan haar besluit tot operationalisering van de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding. Het besluit integreert vier bestaande besluiten die daardoor worden opgeheven. Dit besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De Vlaamse minister bevoegd voor onderwijs zal de schoolbesturen, scholen en centra voor leerlingenbegeleiding informeren over de bepalingen van dit besluit, zodat de modernisering optimaal kan worden voorbereid.
-
Centra voor geestelijke gezondheidszorg: patiëntbijdrage
, op voorstel van minister Jo VandeurzenNa advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief artikel 5 van haar besluit over de bepaling van de patiëntbijdrage in de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Wat betreft de budgetbegeleiding wordt er een meer precieze omschrijving van de betrokken instellingen die begeleiding of bemiddeling kunnen aanbieden, ingevoegd; de term 'ten laste' wordt vervangen door 'fiscaal ten laste'; en 'personen in een behartenswaardige situatie' wordt geëxpliciteerd tot 'personen voor wie de maximumfactuur voor de uitgaven van geneeskundige verzorging bereikt is'.
-
Transitie persoonsvolgende financiering
, op voorstel van minister Jo VandeurzenMet ingang van 1 januari 2017 is voor personen met een handicap de transitie gemaakt naar persoonsvolgende financiering. Daardoor krijgen meerderjarigen met een handicap met een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of een persoongebonden budget (PGB) en personen die ondersteund worden door een flexibel aanbodcentrum voor meerderjarigen met een handicap (FAM), een persoonsvolgend budget toegekend. Bedoeling was dat iedereen na de transitie de zorg en ondersteuning verder kon krijgen die ze gewoon waren en dat de transitie macrobudgettair neutraal werd georganiseerd. Voor elke cliënt werd daarom het zorggebruik omschreven en de zorgzwaarte ingeschat. Na verwerking en controle van de gegevens bleek er geen eenduidigheid in de resultaten, zodat de gegevens wel te gebruiken zijn om de middelen binnen een voorziening te verdelen, maar niet om de middelen over voorzieningen heen te herverdelen. De Vlaamse Regering keurt daarom, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed met maatregelen voor de uitwerking van de persoonsvolgende budgetten die in het kader van de transitie naar persoonsvolgende financiering ter beschikking zijn gesteld. Met het besluit worden een aantal maatregelen genomen die tot doel hebben om ervoor te zorgen dat de gebruikers met eenzelfde zorgzwaarte en eenzelfde zorggebruik na verloop van een zekere periode over eenzelfde persoonsvolgend budget kunnen beschikken. Bovendien wordt de regeling die het mogelijk maakt dat personen met een handicap die op korte termijn nood hebben aan zeven dagen op zeven woon- en dagondersteuning op korte termijn daadwerkelijk hiervan gebruik kunnen maken.
-
Verdeling middelen Vlaams Agentschap voor personen met een handicap
, op voorstel van minister Jo VandeurzenNa advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de verdeling van de middelen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap voor niet rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning voor het jaar 2018.
-
Raadgevend comité Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH): vervanging leden
, op voorstel van minister Jo VandeurzenDe Vlaamse Regering vervangt Tommy Jonckheere, aan wie eervol ontslag wordt verleend, door Arn Houthooft als effectief lid van het Raadgevend Comité van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Ze vervangt ook Laïla Aissa, aan wie eervol ontslag wordt verleend, door Caroline Van de Sande als plaatsvervangend lid van hetzelfde raadgevend comité.
-
Infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden: wijziging diverse besluiten
, op voorstel van minister Jo VandeurzenDe Vlaamse Regering wijzigt principieel de VIPA-reglementering. Het gaat onder andere om wijzigingen rond stedenbeleid, de omgevingsvergunning, aanpassingen aan het klassieke procedurebesluit, en wijzigingen aan diverse sectorbesluiten. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
-
Voorontwerp decreet Woonzorg
, op voorstel van minister Jo VandeurzenDe Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over woonzorg. Het decreet vervangt het Woonzorgdecreet uit 2009 en zorgt meteen voor een actualisering ervan. Het decreet regelt de erkenning van woonzorgvoorzieningen en verenigingen en hun subsidiëring, voor zover deze niet geregeld is via het decreet Vlaamse sociale bescherming. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de SAR WGG, de SERV, de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de Vlaamse ouderenraad en de Vlaamse toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.
Ministerraad van 30 maart 2018
-
Conceptnota 'Vlaams energie- en klimaatplan: plan van aanpak'
, op voorstel van minister-president Geert Bourgeois, viceminister-president Hilde Crevits, viceminister-president Bart Tommelein, viceminister-president Liesbeth Homans, minister Ben Weyts, minister Jo Vandeurzen, minister Philippe Muyters, minister Joke Schauvliege en minister Sven GatzDe Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de conceptnota 'Vlaams energie- en klimaatplan: plan van aanpak'. Het gaat om de omzetting van het Energiepact in een operationeel plan.
-
Raadgevend Comité voor bio-ethiek: benoeming leden
, op voorstel van minister Jo VandeurzenDe Vlaamse Regering benoemt de (plaatsvervangende) leden en de vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap met raadgevende stem bij het Raadgevend Comité voor bio-ethiek.
Op 29 januari van dit jaar besliste de Vlaamse Regering om alle nota’s en mededelingen actief openbaar te maken, met uitzondering van de documenten bij individuele beslissingen. Individuele beslissingen regelen een persoonlijke rechtstoestand en gelden voor één geval of voor enkele welbepaalde gevallen, zoals benoemingen, subsidiebesluiten voor projecten of investeringssubsidies voor bedrijven. -
Conceptnota residentiële ouderenzorg
, op voorstel van minister Jo VandeurzenNa adviezen van de SERV, van de SAR WGG en van de Vlaamse Ouderenraad hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de conceptnota 'Residentiële ouderenzorg: een échte thuis voor kwetsbare personen. Een stevige uitdaging voor de samenleving én zorgaanbieders'. De conceptnota omschrijft een geactualiseerde visie op vlak van de rol en de opdrachten van woonzorgcentra in het continuüm van zorg en ondersteuning aan kwetsbare ouderen. Ze machtigt de bevoegde minister om op basis van deze conceptnota een protocol af te sluiten met de representatieve koepels van de residentiële ouderenzorg.
-
Wijzigingsbesluit toekenning en erkenning bedden rust- en verzorgingstehuizen
, op voorstel van minister Jo VandeurzenDe Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de toekenning en de erkenning van bijkomende bedden met een bijzondere erkenning als rust- en verzorgingstehuis (RVT). Dit besluit regelt de toekenning en de erkenning van bijkomende en vrijgekomen RVT-bedden. Het wordt aangepast zodat de criteria recurrent toepasbaar zijn en er niet telkens een aanpassing van het besluit nodig is telkens wanneer er bijkomende middelen voor RVT beschikbaar zijn. Bovendien biedt een algemene regeling met recurrent toepasbare criteria aan initiatiefnemers meer duidelijkheid en zekerheid naar de toekomst. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.
-
Wijzigingsbesluit planning bedden rust- en verzorgingstehuizen
, op voorstel van minister Jo VandeurzenAan een erkend woonzorgcentrum kan een bijkomende erkenning als rust- en verzorgingstehuis (RVT) verleend worden voor het opnemen van zwaar zorgbehoevende ouderen. Een woonzorgcentrum dat een bijkomende erkenning als RVT heeft, ontvangt via het instellingsforfait hiervoor een hogere financiering vanuit de overheid maar moet ook voldoen aan specifieke en zwaardere erkenningsnormen vooral op vlak van zorgpersoneel. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel haar besluit over de planning van bedden met een bijzondere erkenning als rust- en verzorgingstehuis (RVT). Het maximaal aantal te erkennen RVT-bedden vanaf 1 april 2018 wordt vastgelegd op 47.773. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.
-
Residentiële ouderenzorg: wijziging bedrag tegemoetkoming
, op voorstel van minister Jo VandeurzenHet instellingsforfait in de residentiële ouderenzorg is een bedrag dat de voorziening ontvangt voor elke dag dat een bewoner verblijft in een erkende woongelegenheid ROB (woongelegenheid met een basiserkenning als woonzorgcentrum), RVT (woongelegenheid met een bijkomende erkenning als rust- en verzorgingstehuis bovenop de basiserkenning woonzorgcentrum) of CVK (woongelegenheid met een basiserkenning centrum voor kortverblijf). Het bedrag van het instellingsforfait verschilt van voorziening tot voorziening en wordt bepaald op basis van de rekenregels in het Ministerieel Besluit van 6 november 2003. Een aanpassing van het instellingsforfait gebeurt bij een wijziging in het aantal woongelegenheden ROB-RVT-CVK. De Vlaamse Regering wijzigt nu het ministerieel besluit met de rekenregels. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
-
Klimaatplan: diagnosesubsidie infrastructuur zorgsector
, op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Philippe MuytersDe klimaatconferentie van 2015 in Parijs formuleerde de ambitie om halverwege de 21ste eeuw een evenwicht te hebben tussen alle uitstoot van broeikasgassen en het vermogen van de natuur om ze te absorberen. Deze ambitie werd ook onderschreven in een Vlaams klimaat- en energiepact. Het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin maakte een specifieke engagementsverklaring op over de specifieke klimaatuitdagingen voor de sector. Het Vlaams Energiebedrijf en VIPA hebben deze engagementsverklaring geconcretiseerd in een klimaatplan. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit tot uitvoering van het klimaatplan met betrekking tot de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden. Het voert onder meer subsidies in voor energieprestatiediagnoses op maat. Zo kan de zorgsector een bijdrage leveren door het bestaande gebouwenpatrimonium te verduurzamen.
Ministerraad van 23 maart 2018
-
Samenwerkingsakkoord oprichting interregionaal orgaan gezinsbijslagen
, op voorstel van minister Jo VandeurzenDe Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Duitstalige Gemeenschap over de oprichting van het interregionaal orgaan voor de gezinsbijslagen. Hiermee wordt dus een vzw opgericht die Interregionaal orgaan voor de gezinsbijslagen zal heten, en naast de bevoegdheden die voortvloeien uit het samenwerkingsakkoord, krijgt het ook bevoegdheden om te fungeren als verbindingsorgaan in internationale context, het archief van FAMIFED te beheren, FAMIFED af te wikkelen, en een opdracht specifiek voor de Waalse Gemeenschap. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SAR WGG en daarna van de Raad van State.
Ministerraad van 16 maart 2018
-
DAC-subsidies
, op voorstel van minister Jo VandeurzenDe Vlaamse Regering kent voor 2018 DAC-subsidies toe voor een totaal bedrag van 2,224 miljoen euro aan 15 initiatieven beschut wonen. Ze keurt tegelijk het addendum goed bij de overeenkomst over de subsidiëring van de geregulariseerde DAC-functies in beschut wonen.
Op 29 januari van dit jaar besliste de Vlaamse Regering om alle nota’s en mededelingen actief openbaar te maken, met uitzondering van de documenten bij individuele beslissingen. Individuele beslissingen regelen een persoonlijke rechtstoestand en gelden voor één geval of voor enkele welbepaalde gevallen, zoals benoemingen, subsidiebesluiten voor projecten of investeringssubsidies voor bedrijven. -
Subsidie project Vlaams Expertisepunt Mantelzorg
, op voorstel van minister Jo VandeurzenSteunpunt Expertisenetwerken vzw en Vlaams Mantelzorgplatform vzw krijgen van de Vlaamse Regering een subsidie voor het project 'Vlaams Expertisepunt Mantelzorg'. Door de procedure van de selectie en aanwerving van twee projectcoördinatoren, kon het project pas starten vanaf 15 augustus 2017, in plaats van op 1 april 2017 zoals voorzien in het subsidiebesluit. De organisaties vragen daarom om de projectperiode te verschuiven. Daarnaast heeft steunpunt Mens en Samenleving (SAM), vanaf 1 januari 2018 alle activiteiten van Steunpunt Expertisenetwerken vzw overgenomen, waaronder ook het project 'Vlaams Expertisepunt Mantelzorg'. Het penhouderschap wordt daardoor overgedragen. Om dit te regelen, wijzigt de Vlaamse Regering het subsidiebesluit dat een subsidie toekent voor het project 'Vlaams Expertisepunt Mantelzorg'.
Op 29 januari van dit jaar besliste de Vlaamse Regering om alle nota’s en mededelingen actief openbaar te maken, met uitzondering van de documenten bij individuele beslissingen. Individuele beslissingen regelen een persoonlijke rechtstoestand en gelden voor één geval of voor enkele welbepaalde gevallen, zoals benoemingen, subsidiebesluiten voor projecten of investeringssubsidies voor bedrijven.
Ministerraad van 09 maart 2018
-
Overdracht personeel RIZIV
, op voorstel van minister-president Geert Bourgeois, viceminister-president Liesbeth Homans en minister Jo VandeurzenMits een tekstuele aanpassing, en onder voorbehoud van een aanvullend Koninklijk Besluit voor de overdracht van 3 personeelsleden van niveau A voor 1 januari 2019, stemt de Vlaamse Regering in met het ontwerp van Koninklijk Besluit dat de overdracht regelt van personeelsleden van het RIZIV naar de Vlaamse Gemeenschap. De personeelsleden worden overgedragen in het kader van de zesde staatshervorming.
Op 29 januari van dit jaar besliste de Vlaamse Regering om alle nota’s en mededelingen actief openbaar te maken, met uitzondering van de documenten bij individuele beslissingen. Individuele beslissingen regelen een persoonlijke rechtstoestand en gelden voor één geval of voor enkele welbepaalde gevallen, zoals benoemingen, subsidiebesluiten voor projecten of investeringssubsidies voor bedrijven. -
Samenwerkingsakkoord ouderlijk gezag en instemmingsdecreet
, op voorstel van minister-president Geert Bourgeois en minister Jo VandeurzenDe Vlaamse Regering keurt het aangepaste samenwerkingsakkoord goed tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie over de implementatie van het Verdrag van ‘s Gravenhage. Dit samenwerkingsakkoord bepaalt de samenwerking op het gebied van ouderlijke verantwoordelijkheid en maatregelen ter bescherming van kinderen tussen de federale overheid en de gemeenschappen in een internationale context. De facto vallen de kinderbescherming en de plaatsing van kinderen in een instelling of in een opvanggezin onder de bevoegdheid van de gemeenschappen, terwijl de ouderlijke verantwoordelijkheid, het recht op persoonlijk contact, de huisvesting, de voogdij en de bepaling van de desbetreffende regels van het internationaal privaatrecht federale aangelegenheden zijn. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering ook opnieuw principieel het voorontwerp van decreet goed dat met dit samenwerkingsakkoord instemt. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
-
Toelagen gezinsbeleid: aanwijzing begunstigden en voorwaarden uitbetaling
, op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits en minister Jo VandeurzenMet de zesde staatshervorming werd de bevoegdheid voor kinderbijslagen overgeheveld naar de gemeenschappen en gewesten. Vlaanderen wil het systeem vereenvoudigen. Zo wordt de koppeling met het socio-professioneel statuut verlaten en worden gezinsbijslagen voortaan toegekend aan gezinnen van kinderen die in Vlaanderen wonen en vrij hun uitbetalingsactor kiezen. In dit kader hecht de Vlaamse Regering nu haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de regels uitwerkt voor de aanwijzing van de begunstigden en de uitbetaling van de toelagen van het gezinsbeleid. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
-
Toelagen gezinsbeleid: geschillencommissie
, op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits en minister Jo VandeurzenHet nieuwe decreet dat de toelagen voor het gezinsbeleid regelt, wil zorgen voor een geïntegreerd gezinsbeleid, waarbij alle kinderen en gezinnen maximaal versterkt en ondersteund worden doorheen hun ontwikkeling. Daarom is bijvoorbeeld ook een geschillencommissie ingevoerd, als laagdrempelige methodiek om klachten over concrete dienstverlening op te lossen. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het besluit over de oprichting van een Commissie voor de beroepen tegen de beslissing van de uitbetalingsactor over de toelagen in het kader van het gezinsbeleid. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
-
Aanvullende programmatienorm NMR
, op voorstel van minister Jo VandeurzenNa advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed met aanvullende programmatienormen voor bijkomende diensten waarin een magnetische resonantie tomograaf wordt opgesteld. Het besluit kadert in een beslissing van de Raad van State, die stelt dat de toewijzingscriteria voor het oprichten van een dienst medische beeldvorming met een magnetische resonantie tomograaf (NMR) te beschouwen zijn als aanvullende programmacriteria, die dus moeten opgenomen zijn in een besluit van de Vlaamse Regering. De toewijzingscriteria stonden voordien in een omzendbrief van de bevoegde minister, en vormden de basis voor het toekennen of weigeren van planningsvergunningen.
-
Samenwerkingsakkoord gezinsbijslagwetgeving
, op voorstel van minister Jo VandeurzenDoor de zesde staatshervorming is de bevoegdheid rond de gezinsbijslagen overgedragen van de federale staat naar de deelentiteiten. Tijdens de transitieperiode kan geen van de bevoegde deelentiteiten essentiële elementen aan de kinderbijslagregelgeving wijzigen. Dat kan enkel met een samenwerkingsakkoord tussen de bevoegde overheden. Voor de omzetting van de drie betrokken Europese richtlijnen, hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Duitstalige Gemeenschap over het omzetten in de gezinsbijslagwetgeving van de betrokken EU-richtlijnen. Ze keurt tegelijk de bijgaande nota aan het Overlegcomité goed. De Minister-President zal de nota en het ontwerp van samenwerkingsakkoord indienen op het eerstvolgende Overlegcomité. Over het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SAR WGG en daarna van de Raad van State.
-
Samenwerkingsakkoord reserves kinderbijslagfondsen
, op voorstel van minister Jo VandeurzenDe Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Duitstalige Gemeenschap over de verdeling van de reserves van de krachtens de AKBW erkende vrije fondsen op het moment van de overname van het beheer en van de betaling van de kinderbijslag door een deelentiteit. Ze keurt tegelijk de nota aan het Overlegcomité goed. De Minister-President zal de nota en het ontwerp van samenwerkingsakkoord indienen op het eerstvolgende Overlegcomité. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SAR WGG en van de Raad van State.
Ministerraad van 02 maart 2018
-
Aanpassing decreten in kader van de algemene verordening gegevensbescherming
, op voorstel van minister-president Geert Bourgeois, viceminister-president Hilde Crevits, viceminister-president Bart Tommelein, viceminister-president Liesbeth Homans, minister Ben Weyts, minister Jo Vandeurzen, minister Philippe Muyters, minister Joke Schauvliege en minister Sven GatzOp 4 mei 2016 werd in het Publicatieblad van de Europese Unie de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gepubliceerd. De AVG wil de gegevensbescherming in de Europese lidstaten harmoniseren. De Vlaamse Regering hecht daarom nu, na adviezen van de SERV, de VLOR, de SAR WGG, de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, de SALV, de Mobiliteitsraad voor Vlaanderen, de SARO, de Vlaamse Woonraad, de Minaraad en de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van decreet dat de decreten aanpast aan de Europese Verordening over de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en over het vrije verkeer van die gegevens (AVG). Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.