Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2017

Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2017

Op 11 juli 2017, de Vlaamse feestdag, heeft de Vlaamse Regering eretekens uitgereikt. Met het Ereteken en het Groot Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap wil de Vlaamse Regering personen huldigen die uitzonderlijk verdienstelijk zijn geweest ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest of die, vanwege hun uitzonderlijke talenten, hebben bijgedragen tot het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen.

Groepsfoto ontvangers van eretekens
© Belga

Koen Lenaerts: Groot Ereteken

° Mortsel, 20 december 1954

Koen Lenaerts is één van de meest verdienstelijke Vlaamse rechtsgeleerden ooit. Als briljant jurist draagt hij bij tot de ontwikkeling van het Europees recht tot een supra- én internationale rechtsorde. Als voorzitter van het Europees Hof van Justitie toont hij zich een uitstekende en ervaren rechter met een encyclopedische kennis en met een juist en empathisch inzicht.

Peter Piot: Groot Ereteken

° Leuven, 17 februari 1949

Peter Piot heeft persoonlijk bijgedragen aan het redden van duizenden, waarschijnlijk miljoenen levens. Als uitzonderlijk geëngageerd arts heeft hij een zeer grote verdienste in het ontdekken en bestrijden van levensbedreigende virussen. Tot op vandaag bevordert hij internationaal onderzoek en kennisverspreiding en is hij daardoor een pionier voor Vlaamse geneesheren en onderzoekers wereldwijd.

Chris Van Den Wyngaert: Groot Ereteken

° Antwerpen, 2 april 1952

Chris Van Den Wyngaert is een vooraanstaande juriste en uitzonderlijk geëngageerde verdedigster van de menselijke waardigheid en fundamentele rechten. Haar expertise gekoppeld aan haar diepmenselijke betrokkenheid en streven naar rechtvaardigheid brachten haar tot bij het Internationaal Strafhof. Daar draagt zij bij aan de wereldwijde bescherming van fundamentele mensenrechten en de bevordering van de rechtstaat.

Mohamed El Bachiri: Ereteken

° Brussel, 11 juli 1980

David Van Reybrouck: Ereteken

° Brugge, 11 september 1971

David Van Reybrouck tekende in 'Een jihad van liefde' het verhaal op van Molenbekenaar Mohamed El Bachiri die zijn geliefde vrouw Loubna verloor in de gruwelijke aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel. El Bachiri raakte reeds duizenden mensen met zijn warme pleidooi waarin hij op ontroerende wijze opkomt voor verzoening tussen de mensen in het algemeen en tussen de verschillende godsdiensten in het bijzonder. "Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt Mohamed het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een universele boodschap van liefde en medemenselijkheid, waarbij hij westerse moslims oproept tot een meer humanistische benadering van de islam."

In 'Een Jihad van liefde' vertelt Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en over zijn leven na de aanslagen. Het resultaat is een klein boekje van een ongelooflijk inspirerende en tijdloze wijsheid. El Bachiri werd een held ver buiten Molenbeek (boek reeds in 6e druk) en een rolmodel voor vele jongeren. Het verdient erkenning om in deze uitzonderlijke omstandigheden dergelijke moedige boodschap van uitzonderlijke liefde te brengen. Met het Ereteken wil de Vlaamse Regering Mohamed El Bachiri en David Van Reybrouck huldigen voor dit unieke initiatief en hen aanzetten om verder te blijven ijveren om het positieve imago van een weerbaar land centraal te stellen.

Will Ferdy: Ereteken

° Gent, 9 maart 1927

Will Ferdy (artiestennaam van Werner Ferdinande) is in 2017 90 jaar geworden. Hij was de eerste bekende Vlaming die uit de kast kwam tijdens een BRT-reportage ('Zo Zijn', 1970). Een gedurfde outing in een tijd dat homoseksualiteit nog een groot taboe was. De outing had grote gevolgen voor zijn carrière (hij was niet langer welkom in jeugduitzendingen op de BRT, concertorganisatoren programmeerden hem niet meer) en zijn relatie. Dat verhinderde Will Ferdy echter niet om een enorm succesvolle zangcarrière uit te bouwen. Zijn publiek bleef hem trouw. En zijn coming-out heeft het pad geëffend voor elke bekende Vlaming die achteraf zijn coming-out deed.

Ferdy oogstte succes als Vlaams zanger die in zijn liedjes graag aanleunde bij het Franse chanson. Hij kreeg onder andere een gouden plaat voor een coverplaat van liedjes van Jacques Brel. Ferdy was ook een begenadigd komiek. Hij bleef tot op hoge leeftijd actief toeren. In 2014 stopte hij definitief met zingen.

Frank Deboosere: Ereteken

° Mechelen, 1 augustus 1958

Zijn positivisme en de enthousiasmerende manier waarop hij een boodschap overbrengt naar alle geledingen van onze maatschappij, maken Frank Deboosere tot een gerespecteerd en ondertussen gevierd weerman. Op 12 maart 1987 presenteerde hij zijn eerste weerbericht. Dertig jaar en 100.000 weersvoorspellingen later is hij niet meer weg te denken op radio en televisie. Op een bevattelijke en heel genuanceerde manier maakt hij kleine en grote maatschappelijke thema's toegankelijk voor jong en oud. In 1997 ontving hij de eerste Wablieft-prijs voor de klare taal die hij spreekt. Door zijn vlot, verzorgd en helder taalgebruik levert hij een verdienstelijke bijdrage voor de Nederlandse taal.

Frank wekt niet alleen een brede interesse voor de wetenschap, maar brengt ook maatschappelijke uitdagingen onder de aandacht, zoals de gevolgen van de klimaatverandering, de impact van een goede water- en luchtkwaliteit en duurzaam energiegebruik. Zijn maatschappelijk engagement is groot. Naast een hart voor de natuur heeft hij ook een hart voor zijn medemens. In 2003 werd hij voorzitter van Kom Op Tegen Kanker en vandaag is hij nog steeds actief als campagneleider.

Ilse Weeghmans: Groot Ereteken

° Sint-Truiden, 28 april 1978

Ilse Weeghmans krijgt het Groot Ereteken voor de excellente wijze waarop ze het opneemt en de stem vertegenwoordigt voor alle patiënten in de gezondheidszorg in Vlaanderen. Als directeur van het Vlaams Patiëntenplatform brengt ze de verschillende patiëntenverenigingen samen om een sterk draagvlak te bieden voor de belangenbehartiging van de patiënt en voor rechtstreekse inspraak van patiënten in de verdere ontwikkeling van gezondheidsbeleid en gezondheidsvoorzieningen.

Florian Van Acker: Ereteken

° Zalau (Roemenië), 28 februari 1997

Ondanks zijn beperking bereikt tafeltennisser Florian Van Acker hoogstaande sportieve prestaties. Bij zijn aankomst in België, op driejarige leeftijd, kon hij nog nauwelijks stappen, maar vandaag prijkt hij al twee jaar als nummer 1 op de wereldranglijst van het paratafeltennis. Na brons op het WK in Beijing (2014) en goud op het EK in Vejle (2015) mocht hij ons land vertegenwoordigen op de Paralympics in Rio De Janeiro (2016), waar hij Olympisch goud behaalde. Daarnaast werd hij ook Belgisch kampioen in het valide circuit.

Florian is een voorbeeld van inclusie, integratie en volharding. Zijn ongedwongen en directe communicatie draagt bij tot de uitstraling van Vlaanderen.

Gilbert Declerck: Groot Ereteken

° Oostende, 21 oktober 1946

Gilbert Declerck behaalde zijn doctoraat als ingenieur Elektronica aan de KULeuven in 1972. Van 1973 tot 1974 was hij gastonderzoeker aan de chiplaboratoria van de universiteit van Stanford. In 1974 keerde hij terug naar Leuven, waar hij in 1984 betrokken was bij de opstart van IMEC en onderzoek verrichtte naar de technologie voor chips. Prof. Declerck werd in 1998 aangesteld als chief operating officer van IMEC en van juni 1999 tot juli 2009 was hij er algemeen directeur en CEO. Vanaf 1 juli 2009 werd hij executive officer/consultant en lid van de raad van bestuur van IMEC International. In mei 2016 werd hij voorzitter van Leuven MindGate, een samenwerkingsplatform voor technologie, gezondheidszorg en de creatieve sector.

Professor Declerck was lid van meerdere adviesraden van wetenschappelijke instituten. Hij is tot 2016 tien jaar actief geweest in de VRWB en de VRWI.

In 1993 werd Dr. Declerck verkozen als fellow van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), in 2015 als international fellow of the Japan Society of Applied Physics. Sinds 2014 is hij voorzitter van de Belgium Japan Association and Chamber of Commerce. In november 2016 kreeg hij de 'Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon' van de Japanse regering voor zijn uitmuntende bijdrage tot de versteviging van de economische relaties tussen Japan en België.

Ann Wauters: Ereteken

° Sint-Niklaas, 12 oktober 1980

Ann Wauters behoort tot de top van het internationale basketbal. Op 19-jarige leeftijd maakte ze haar entree in de Amerikaanse competitie, waar ze in 2005 als enige Europese in de WNBA geselecteerd werd voor het all-star team. Tot nog toe won ze tien keer een nationaal kampioenschap en werd ze vijf keer verkozen tot Europese speelster van het jaar. Naast haar indrukwekkende carrière op clubniveau is Ann Wauters ook jarenlang het boegbeeld van het nationale basketbalteam, de Belgian Cats. Zij is het ultieme uithangbord voor het Belgische/Vlaamse basketbal.

Ann Wauters is niet enkel een uitzonderlijke atlete met een indrukwekkend palmares, ze is ook een rolmodel voor vrouwelijke sporters met topsportambities. Daarnaast is zij ook als lid van de holebigemeenschap een voorbeeld voor iedereen. Hoewel de (top)sportsector niet altijd gekend staat voor de grootste openheid naar de holebigemeenschap, heeft zij toch haar weg naar het succes niet laten verhinderen. Ondanks alle moeilijkheden heeft ze altijd doorgezet en heeft ze niks van haar warme persoonlijkheid ingeboet.

Ledenboek ‘Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap’

De Vlaamse Regering kent jaarlijks en tegen uiterlijk 30 juni de eretekens toe. Alle leden van de Vlaamse Regering kunnen één of meer personen voordragen. De eretekens worden uitgereikt tijdens een officiële plechtigheid op 11 juli, de Vlaamse feestdag. De personen aan wie een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend wordt, worden opgenomen in een officieel ledenboek.

Overzicht van de jaarlijkse uitreikingen van eretekens

Veelgestelde vragen