chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Tot welk bedrag mag u een factuur cash betalen?

  U mag als klant niet onbeperkt met cash geld betalen. 

  • Als uw rekening minder dan 3.000 euro (inclusief btw) bedraagt, dan mag u het totale bedrag cash betalen. Als u bijvoorbeeld voor 2.999 euro een tweedehandsauto koopt van een beroepsverkoper, dan mag u het hele bedrag cash betalen.
  • Als uw rekening meer dan 3.000 euro (inclusief btw) bedraagt, mag u tot 3.000 euro in cash geld betalen.

  Deze regel geldt alleen voor betalingen tussen handelaar en consument, en niet voor betalingen tussen consumenten onderlingen. Als u als particulier bijvoorbeeld uw wagen verkoopt aan een andere particulier, dan is er geen limiet op het gebruik van cash geld.

  In de vastgoedsector is cash betalen helemaal verboden. Bij de verkoop van een huis of een stuk grond is geen enkele betaling in cash mogelijk: de betaling mag dus alleen per storting of per cheque gebeuren. Het cashverbod geldt voor iedereen: kopers, verkopers, particulieren en handelaars. 

  Een handelaar mag weigeren dat u met een ander betaalmiddel dan cash geld (debetkaart, kredietkaart, maaltijdcheques, …) betaalt. In de kleinhandel zijn eurobankbiljetten en euromunten de normale betaalwijze. Dat houdt in dat de andere betaalmiddelen door de verkoper geweigerd kunnen worden. 

  Tips

  • Laat u als klant nooit onder druk zetten om cash te betalen. Zeker niet als u de verkoper u allerlei beloftes doet als u bereid bent contant te betalen.
  • Vraag altijd een betalingsbewijs. Ook u riskeert een boete als de fiscus ontdekt dat u instemde met contante betalingen om zo bijvoorbeeld de verschuldigde btw-bijdrage te omzeilen. Bovendien kunt u zonder betalingsbewijs bij eventuele latere problemen niet aantonen dat u wel degelijk betaald hebt.

  Deze en andere maatregelen maken deel uit van de strijd van de overheid tegen witwassen, fiscale fraude en de financiering van terrorisme. Van alles wat niet cash betaald wordt, bestaat immers een spoor.

  Contact

  FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

  Adres
  City-Atrium C
  Vooruitgangstraat 50
  1210 Brussel
  België
  Telefoon
  0800 120 33
  Fax
  0800 120 57
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 17:00