Werk zoeken als 50-plusser

Werk zoeken als 50-plusser

Als u als 50-plusser als werkzoekende bent ingeschreven, dan krijgt u van de VDAB extra ondersteuning in uw zoektocht naar werk.

Na twee maanden wordt u uitgenodigd voor een infosessie, die u kunt volgen bij de VDAB of bij uw vakbond. U moet op die uitnodiging ingaan. Tijdens die infosessie verneemt u wat de VDAB voor u kan doen en op welke tewerkstellingsmaatregelen u recht hebt.

Nadat u een infosessie hebt bijgewoond, volgt een gesprek met een VDAB-consulent. Afhankelijk van uw leeftijd en uw situatie krijgt u daarna specifieke begeleiding in uw zoektocht naar werk.

  • Bent u tussen 50 en 56 jaar? Dan bieden we u trajectbegeleiding aan. Dat is jobbegeleiding op maat waarbij u een aantal stappen doorloopt, zoals sollicitatiecoaching of een opleiding.
  • Bent u 56 jaar of ouder? Dan kunt u een beroep doen op de 50+-club. U krijgt gespecialiseerde begeleiding van een 50+-consulent en volgt samen met andere 55-plussers sollicitatietraining.

Specifieke maatregelen om 50-plussers aan het werk te helpen

Als 50-plusser komt u, net als alle werkzoekenden, ook in aanmerking voor de tewerkstellingsmaatregelen van de VDAB. Dat zijn premies of voordelen die u zelf krijgt of die uw werkgever krijgt als hij u in dienst neemt. Sommige van die maatregelen zijn specifiek gericht op (de aanwerving van) oudere werkzoekenden.

Professionele hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan

Als u als 50-plusser ontslagen bent, dan zou het kunnen dat u outplacementgeleiding moet of mag volgen.

Test uzelf

De VDAB heeft een online test ontwikkeld die specifiek op 45-plussers gericht is. De test gaat na hoe goed u scoort op een aantal kwaliteiten die werkgevers belangrijk vinden om te beslissen of ze iemand gaan aanwerven of in dienst houden. De competentietest van de VDAB schotelt u 170 vragen voor. Het invullen neemt een 20-tal minuten in beslag. U krijgt onmiddellijk feedback met concrete sollicitatie- en carrièretips.

Aan de slag

De verschillende overheden in dit land bieden een brede waaier van maatregelen die u kunnen helpen bij het zoeken naar een baan. Een overzicht van al die werkgelegenheidsmaatregelen vindt u op de website Aandeslag.be. Als werknemer of werkzoekende en als werkgever kunt u opzoeken welke maatregelen op u van toepassing zijn. Voor elke maatregel krijgt u meer informatie over de voorwaarden, de voordelen en de aanvraagprocedure. Om de maatregelen te zoeken die op u van toepassing zijn, vult u een trefwoord in en/of vervolledigt u een profiel. Hoe meer informatie u invult, hoe verfijnder het resultaat zal zijn.

De juiste stoel

Met de Toolbox 50+ op de website dejuistestoel.be biedt de Vlaamse overheid een aantal tools om 50-plussers op de juiste stoel te krijgen. Werkgevers worden gestimuleerd en ondersteund om oudere werknemers in dienst te nemen en te houden. En werknemers worden aangespoord om de eigen competenties op peil te houden en te werken aan de eigen loopbaan.

Op die manier wil de Vlaamse overheid vijftigplussers op de juiste stoel krijgen. Op de website vindt u tips voor loopbaanbegeleiding, tools voor jobrotatie, voorbeelden van geslaagde cases, tips voor carrièreplanning, een salariskompas, een motivatiemeter, ... Doe de test als werkgever of werknemer en ontdek welke meerwaarde vijftigplussers hebben voor uw werkomgeving.

dejuiste

Getuigenissen van 50-plussers die weer aan de slag zijn gegaan

Op zijn website heeft de VDAB enkele getuigenissen verzameld van 50-plussers die met de steun van de VDAB werk gevonden hebben.

Meer informatie

Contact

Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

Adres
Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding
Keizerslaan 11
1000 Brussel
België
Telefoon
0800 30 700
Fax
02 506 15 90
E-mail
Website
Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 19:00

Vanuit het buitenland is er het betalend nummer: +32 2 508 38 11.