Tot welk bedrag mag u een factuur cash betalen?

U mag als klant niet onbeperkt met cash geld betalen. 

  • Als uw rekening minder dan 3.000 euro (inclusief btw) bedraagt, dan mag u het totale bedrag cash betalen. Als u bijvoorbeeld voor 2.999 euro een tweedehandsauto koopt van een beroepsverkoper, dan mag u het hele bedrag cash betalen.
  • Als uw rekening meer dan 3.000 euro (inclusief btw) bedraagt, mag u tot 3.000 euro in cash geld betalen.

Deze regel geldt alleen voor betalingen tussen handelaar en consument, en niet voor betalingen tussen consumenten onderlingen. Als u als particulier bijvoorbeeld uw wagen verkoopt aan een andere particulier, dan is er geen limiet op het gebruik van cash geld.

In de vastgoedsector is cash betalen helemaal verboden. Bij de verkoop van een huis of een stuk grond is geen enkele betaling in cash mogelijk: de betaling mag dus alleen per storting of per cheque gebeuren. Het cashverbod geldt voor iedereen: kopers, verkopers, particulieren en handelaars. 

Een handelaar mag weigeren dat u met een ander betaalmiddel dan cash geld (debetkaart, kredietkaart, maaltijdcheques, …) betaalt. In de kleinhandel zijn eurobankbiljetten en euromunten de normale betaalwijze. Dat houdt in dat de andere betaalmiddelen door de verkoper geweigerd kunnen worden. 

Tips

  • Laat u als klant nooit onder druk zetten om cash te betalen. Zeker niet als u de verkoper u allerlei beloftes doet als u bereid bent contant te betalen.
  • Vraag altijd een betalingsbewijs. Ook u riskeert een boete als de fiscus ontdekt dat u instemde met contante betalingen om zo bijvoorbeeld de verschuldigde btw-bijdrage te omzeilen. Bovendien kunt u zonder betalingsbewijs bij eventuele latere problemen niet aantonen dat u wel degelijk betaald hebt.

Deze en andere maatregelen maken deel uit van de strijd van de overheid tegen witwassen, fiscale fraude en de financiering van terrorisme. Van alles wat niet cash betaald wordt, bestaat immers een spoor.

Contact

Federale Overheidsdienst Economie, Middenstand, KMO en Energie

Adres
Federale Overheidsdienst Economie, Middenstand, KMO en Energie
City Atrium C
Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel
België
Telefoon
0800 120 33
Fax
0800 120 57
E-mail
Website
Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 17:00