Werk zoeken als 55-plusser

Werk zoeken als 55-plusser

Als u als 55-plusser als werkzoekende bent ingeschreven, krijgt u van de VDAB begeleiding op maat in uw zoektocht naar werk. Een VDAB-bemiddelaar bekijkt wat u nodig hebt om weer aan de slag te gaan en stelt acties voor die aangepast zijn aan uw competenties, ervaring en fysieke en mentale capaciteiten.

  De VDAB is het aanspreekpunt voor alle werkzoekenden

  Als werkzoekende 55-plusser komt u, net als andere werkzoekenden, in aanmerking voor de verschillende tewerkstellingsmaatregelen van de VDAB. Dat zijn premies of voordelen die u zelf krijgt, of die uw werkgever krijgt als hij u in dienst neemt.

  Als u al lang werkzoekend bent, is het bijvoorbeeld mogelijk dat een werkgever die u aanwerft een beroep doet op de aanwervingsincentive voor langdurig werklozen. En als u een door de VDAB erkende opleiding volgt, komt u tijdens uw opleiding of studie misschien in aanmerking voor enkele financiële voordelen.

  Oudere werkzoekenden krijgen extra voordelen

  Sommige tewerkstellingsmaatregelen van de VDAB zijn specifiek gericht op (de aanwerving van) oudere werkzoekenden.

  Uw werkgever kan bijvoorbeeld een korting krijgen op de socialezekerheidsbijdragen die hij moet betalen voor werknemers van 55 en ouder.

  Als u als oudere werkzoekende een zaak wilt oprichten, krijgt u mogelijk twee jaar jaar lang een transitiepremie. Die is bedoeld om tijdens de opstartfase van uw bedrijf de overgang naar het zelfstandigenstatuut 

  En als u als 50-plusser opnieuw aan de slag gaat, hebt u misschien maar recht op een beperkt aantal vakantiedagen, omdat u het jaar daarvoor onvoldoende dagen gewerkt hebt. Dankzij het systeem van de seniorvakantiedagen kunt u in dat geval toch 4 weken betaalde vakantie nemen.

  Getuigenissen van 50-plussers die weer aan de slag zijn gegaan

  Op zijn website heeft de VDAB enkele getuigenissen verzameld van 50-plussers die met de steun van de VDAB werk gevonden hebben.

  Outplacement na ontslag

  Als u als 55-plusser ontslagen bent, is het mogelijk dat u outplacementgeleiding moet of mag volgen. Dat houdt in dat een gespecialiseerde dienstverlener u begeleidt bij het zoeken naar werk.

  Meer informatie

  Contact

  Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

  Adres
  Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding
  Keizerslaan 11
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  0800 30 700
  Fax
  02 506 15 90
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 19:00

  Vanuit het buitenland is er het betalend nummer: +32 2 508 38 11.