Bezoekerscentrum

Een bezoek aan het Vlaams Parlement start in het interactieve Bezoekerscentrum ((opent in nieuw venster)). De werking en de geschiedenis van het parlement ontdekt u aan de hand van filmpjes en een audiogids.

Het Bezoekerscentrum is open:

  • maandag tot vrijdag: van 9 tot 17 uur
  • zaterdag: van 10 tot 17 uur.

Naast de interactieve tentoonstelling vindt u er de parlementswinkel en het eetcafé, de ideale locatie om even tot rust te komen.

Een rondleiding in het Vlaams Parlement

Zicht op bezoekers Vlaams Parlement
© Provincie Oost-Vlaanderen

Het parlementsgebouw zelf ontdekken kan natuurlijk ook. Het hoogtepunt is de Koepelzaal: een magnifiek decor van glas waar politieke meningsverschillen met woorden worden uitgevochten. Op woensdagnamiddagen komen de 124 parlementsleden samen voor de plenaire vergadering. Vanop de publieksbanken kunt u alles woord voor woord volgen. Op andere dagen kunt u zelf even plaatsnemen in de zetel van een volksvertegenwoordiger.

Een gids leidt u rond langs tal van moderne kunstwerken. Het parlement bouwde een indrukwekkende collectie uit: Panamarenko, Jan Fabre, Rinus Van de Velde, Berlinde De Bruyckere, … Het zijn maar enkele van de vele Vlaamse kunstenaars die u in het parlement kunt ontdekken.

Voor groepen maken we graag een bezoek op maat! Bezoek de website van het Bezoekerscentrum ((opent in nieuw venster)) of spring gewoon eens binnen!

Een vergadering bijwonen

Bijna alle vergaderingen in het Vlaams Parlement zijn toegankelijk voor het publiek. Elke woensdag kunt u de plenaire vergadering in de Koepelzaal bijwonen vanop de publiekstribune of volgen op de videomuur in het eetcafé. Op dinsdag, woensdag en donderdag vinden de commissievergaderingen plaats.

Kijk vooraf wat er die dag op de agenda ((opent in nieuw venster)) staat of kom gewoon langs.

Het Parlementair Informatiecentrum bezoeken

Het Parlementair Informatiecentrum ((opent in nieuw venster)) is het documentatiecentrum van en voor de parlementaire gemeenschap. Het centrum is gespecialiseerd in informatie over de bevoegdheden van het Vlaams Parlement. Het is niet vrij toegankelijk voor bezoekers van buiten het Vlaams Parlement, maar na het maken van een afspraak kunt u er wel terecht.

Praktisch

Toegang tot het Bezoekerscentrum is gratis voor alle leeftijden.

Rondleidingen in andere talen zijn mogelijk op aanvraag.

Adres

Bezoekerscentrum Vlaams Parlement
IJzerenkruisstraat 99
1000 Brussel

Tel: +32 2 552 46 11
E-mail: bezoekerscentrum@vlaamsparlement.be (opent in uw e-mail applicatie)