Open Blik : Toepassing van sociaal overleg in de onderneming (2024-2025)
- Vorming en Actie
- ODB-V00533
- op: 3 september 2024
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 36 uur
Eindbeoordeling voorzien: nee
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Doelgroep
Militanten en leden die actief zijn voor het ABVV en die hun basisvormingen afgewerkt hebben.
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Inhoud van de opleiding
Op basis van de themavorming "Open Blik: Toepassing van sociaal overleg in de onderneming" leren deelnemers verschillende thema's toepassen via het sociaal overleg in de onderneming.
De verschillende thema's zijn geselecteerd op basis van de verschillende evoluties van arbeidsmarktuitdagingen op de werkvloer, zodat deelnemers inzicht krijgen in welke arbeidsmarktcompetenties versterkt moeten worden om hieraan tegemoet te komen en hoe we daarmee aan de slag kunnen gaan via het sociaal overleg. Dit proces verhoogt het bewustzijn van hun eigen competenties en stimuleert hen om hun professionele groei actief te ervaren en te sturen, wat hun waarde op de arbeidsmarkt vergroot.
Ze leren de relevante wet- of regelgeving en hoe deze te vertalen binnen het sociaal overleg op het bedrijf. Deelnemers vergroten hun kennis en inzichten, verbeteren hun vaardigheden en werken aan hun persoonlijke houding.
In de methodiek worden vooral activerende en dialoogtechnieken gebruikt. De aanpak wordt vaak in kleine groepen uitgevoerd, waar vormingstechnieken worden aangewend die de zelfredzaamheid van de deelnemers vergroten. Er is ook ruimte voor vragen en discussie, waardoor de deelnemers leren hoe ze een standpunt in duidelijke en verstaanbare taal kunnen overbrengen aan hun collega's op de werkvloer.
In deze vorming leren de deelnemers waar de wetgeving rond deze thema's te vinden is en hoe zij deze informatie kunnen toepassen in het sociaal overleg van hun bedrijf. Door middel van dialoogtechnieken gaan de deelnemers met elkaar in gesprek, zodat ze via deze weg argumenten kunnen verzamelen om in een later stadium samen met de werkgever hierover te kunnen onderhandelen en afspraken te maken.
De deelnemers kunnen de relevante informatie die behandeld wordt over een bepaald onderwerp doorgeven aan de collega's op de werkvloer in een begrijpelijke taal.
De themaâs die dit jaar aan bod komen zijn: polarisering op de werkvloer, thematische verloven, loonvorming, hoe omgaan met grensoverschrijdend gedrag, diversiteit op de werkplek, eindeloopbaansysteem, rechten en plichten van werknemer(vertegenwoordiging).