Themadagen sociaal recht toegespitst op ondernemingsniveau (2024-2025)
- Vorming en Actie
- ODB-V00537
- op: 6 september 2024
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 32 uur
Eindbeoordeling voorzien: nee
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Doelgroep
Militanten van het ABVV die de basisvorming afgewerkt hebben.
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Inhoud van de opleiding
Als je als vertegenwoordiger van het personeel op een constructieve en inhoudelijk sterke wijze adviezen wil formuleren over de organisatie van het werk in het sociaal overleg is een basiskennis van het sociaal recht een must. De deelnemers aan deze vorming krijgen in 4 aparte dagen verspreid over het vormingsjaar een inleiding in 4 thema's waarmee ze regelmatig geconfronteerd worden.
We richten ons in deze vorming op de praktische toepassing van het sociaal recht op ondernemingsniveau. De deelnemers zijn na elke vorming in staat vragen van collega's of problemen over het thema te plaatsen in zijn sociaaljuridische context, kunnen zelf een aantal basisvragen beantwoorden en zijn in staat om voor complexere dossiers door te verwijzen naar een expert ter zake op een manier dat alle nodige informatie die deze expert nodig heeft alvast verzameld wordt. De deelnemers zijn na de opleiding in staat om op het sociaal overleg met kennis van zaken in overleg te gaan over het besproken thema.
De deelnemers gaan in gesprek met elkaar. Op basis van de eigen ervaring en de praktijk op het bedrijf waar ze werken formuleren ze een persoonlijke mening over de praktische toepassingen van hetgeen er besproken is en wat haalbaar is op het bedrijf.
De deelnemers verruimen dus hun kennis en inzichten, verbeteren hun vaardigheden om tussen te komen op het sociaal overleg rond thema's die meer achtergrondkennis en inzicht in sociaal juridische vraagstukken vereisen. Methodisch worden vooral activerende en dialoogtechnieken gebruikt. Omwille van de aanpak wordt vaak in kleine groepen gewerkt en worden de vormingstechnieken aangewend die de zelfredzaamheid van de deelnemers verhogen.