Gedaan met laden. U bevindt zich op: Veiligheidscultuur ter verbetering van arbeidsveiligheid op de werkvloer (Maatwerkbedrijven) (2024-2025)

Veiligheidscultuur ter verbetering van arbeidsveiligheid op de werkvloer (Maatwerkbedrijven) (2024-2025)

Opleidingsverstrekker
Vorming en Actie
Registratienummer
ODB-V00536
Geregistreerd
op: 4 september 2024

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 32 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Doelgroep

Leden van het ABVV met interesse in arbeidsveiligheid. Voor alle werknemers die begaan zijn met de veiligheid op het werk zowel individueel als voor groepsniveau. Geen specifieke voorkennis nodig.
Deze opleiding is bedoeld voor militanten van het ABVV werkzaam in maatwerkbedrijven.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

Werknemersvertegenwoordigers leren tijdens de themavorming “Veiligheidscultuur ter verbetering van arbeidsveiligheid op het werk” hoe dit komt en welke rol zij kunnen opnemen op de werkvloer en in het sociaal overleg. De deelnemers krijgen inzicht in de verschillende functies van het CPBW op het gebied van veiligheidscultuur en sociale wetgeving. Zij leren hoe zij projectmatig aan de slag kunnen gaan en een stappenplan te ontwikkelen die de werking van de organisatie optimaliseert op vlak van arbeidsveiligheid; De deelnemers leren verschillende informatiebronnen gebruiken en analyseren op vlak van veiligheid en sociale wetgeving en implementeren dit in hun dagelijkse praktijk.

De deelnemers krijgen, aan de hand van een uitgewerkte casus, nieuwe inzichten over hoe veilig gedrag vanuit verschillende invalshoeken gestimuleerd kan worden. Er zijn verschillende benaderingen die kunnen helpen bij het bevorderen van veilig gedrag, zowel op individueel als groepsniveau.

Met deze vorming gaan de deelnemers meer grip krijgen op het 'ongrijpbare' gedrag in relatie tot veiligheid en handvatten aanbieden. En leren de deelnemers hoe ze dit via samenwerking en assertieve communicatie dit in het sociaal overleg en betrokken diensten zoals hr-beleid en opleidingsbeleid toe te passen.

De vormingen zullen in kleine groepen plaatsvinden, waar we ons richten op ervaringsgericht leren, waar deelnemers competentieversterking werken en meteen de vertaalslag leren maken naar de dagelijkse praktijk op de werkvloer.